Повече от 50 години успешен бизнес с военно оборудване

Кинтекс се специализира в износа на продукция на българската отбранителна промишленост

Повече от 50 години успешен бизнес с военно оборудване
1364 ~ 2 мин. четене
КИНТЕКС ЕАД е създаден през 1966 г. като държавна фирма, специализирана в търговия с военно имущество. Към настоящия момент всички акции на фирмата са собственост на държавата, в лицето на Министерството на икономиката.

ИСТОРИЯ НА КОМПАНИЯТА

Първите две десетилетия от основаването на фирмата се характеризират с интензивното развитие на българската отбранителна промишленост и производството на широка гама висококачествени изделия със съответната насоченост, съгласно изискванията в рамките на бившия Варшавски договор. От 90-те г. насам портфолиото на Кинтекс допълнително се обогатява с изделия от страните от бившия Източен блок.

Експортната листа на дружеството непрекъснато се попълва и с нови и усъвършенствани изделия, конструирани и произведени в научните институти и заводи на България. Повечето от тях отговарят на изискванията на руските оръжейни стандарти, като обаче непрекъснато нараства делът на изделията, съпоставими със стандартите на НАТО.

СФЕРИ НА ДЕЙНОСТ

Кинтекс се специализира в износа на продукция на българската отбранителна промишленост, обхващаща всички направления на сигурността и отбраната:
  • Въоръжение, боеприпаси, мерници и оборудване за наблюдение;
  • Комуникационни и електронни бойни средства, радарно оборудване;
  • Ремонт, поддръжка и модернизация на танкове, бронирани машини, хеликоптери и самолети;
  • Резервни части за различни видове оръжейни системи;
  • Технически разработки, управление на проекти, техническа помощ и трансфер на технологии за отбранителната промишленост;
  • Обучение и учебно-тренировъчни средства.
При проектирането на всички изделия и разработки, които предлагаме, е отчетена възможността за експлоатация в различни географски и климатични условия.

Освен с външнотърговска дейност, Кинтекс се занимава и с разработки и внедряване на технически средства за нуждите на армията, като: Автоматизирана система за управление на огъня на артилерията “ВУЛКАН”, включваща и следните системи: “Система за разузнаване и обзорно наблюдение - преден наблюдателен пост”, “Система за обзорно наблюдение”,  “Оръдеен терминал” и др.

ТРАДИЦИИ И ОПИТ

Вече повече от 50 години Кинтекс изпълнява договори за доставка на военнотехническа продукция, въоръжение и боеприпаси, както и за реализация на инженерни проекти в страни от Африка, Азия, Близкия изток и Латинска Америка. Асортиментът и качеството на нашите изделия са известни в цял свят.

МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО


Кинтекс поддържа традиционно много добри отношения с правителствени институции, както и с въоръжените и полицейски сили на редица държави.

Текстът е част от книгата "Успешните компании" 2018.
Подкрепи Economic.bg