15% повече покупки с карти Visa в чужбина за това лято

Най-голям ръст спрямо миналата година отбелязват разплащанията към търговци в Гърция – 50%

15% повече покупки с карти Visa в чужбина за това лято

С 15% в сравнение с миналата година са нараснали похарчените суми на POS терминали извън граница през летните месеци на 2015 г. с карти Visa, издадени в България. Общият потребителски разход на българите, които са използвали през този период при чужди търговци своите местни карти Visa, е бил над 54 млн. евро. Това показват данните на Visa Европа за България за месеците юни, юли и август 2015 г. 

Най-голям ръст спрямо миналата година отбелязват разплащанията към търговци в Гърция – 50%. Това е обяснимо и от големия брой пътувания на българи на море в южната ни съседка.

Италия води по брой на покупките и бележи ръст от 20% на годишна база, което прави страната най-предпочитаната дестинация за лятна почивка и пазаруване през 2015 г. Разплащанията към търговци в Германия са с 16% повече, а във Франция с 15% повече. Покупките от Испания отбелязват ръст от 13%, а от Великобритания – 9%.


Употреба на издадени в България карти Visa е регистрирана на нестандартни дестинации като Ангола, Аруба, Барбадос, кралство Бутан, Кот д‘Ивоар, островите Кук, Мадагаскар, Руанда, Непал, Суринам и Свазиленд.

"Наблюдаваме сериозно увеличение в употребата на картови разплащания от сънародниците ни при пътуванията им извън граница и към чуждестранни търговци през летните месеци...Това е устойчива тенденция и ще продължим да виждаме ръст в електронните разплащания като цяло", прогнозира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. 

Изхарчените средства с карти Visa, издадени от чужди финансови институции, при български търговци надхвърлят 96 млн. евро по време на летния период. Това е умерен ръст от 5% спрямо същия период през 2014 г. Броят на направените покупки бележи ръст от 12% спрямо миналата година и достига 1 829 000, извършени лице в лице на POSтерминали в страната. 

Разплащанията с карти Visa, издадени във Великобритания, това лято са с над 22% повече от 2014 г. Значителна употребана POS терминали тази година в България е регистрирана и скарти Visa, издадени в САЩ – с над 35% повече от миналата година. 

Тази година общият потребителски разход с гръцки Visaкарти у нас бележи забележителен ръст от 74% повече от 2014 г. 

Статистиката на Visa Европа за тази година регистрираупотреба на карти в България, издадени в далечни страни като Боливия, Камерун, Сейнт Лусия, Камбоджа, Гана, о. Гуам, Хондурас, Бангладеш, Кения, Шри Ланка, Еквадор, Ямайка, Конго и други. 

Коментари: 0