Повторно „затваряне“ на правителството грози САЩ

Предното блокиране на американската администрация е най-дългото в историята на Щатите

Повторно „затваряне“ на правителството грози САЩ

Снимка: БТА

980 ~ 1 мин. четене
Преговорите за бюджета на САЩ се оказаха в безизходица по отношение на имиграцията, коментира ключов преговарящ от Републиканската партия в неделя, като подчерта перспективата за повторно спиране на дейността на правителството, ако не бъде постигнато споразумение до края на седмицата.

„Мисля, че преговорите са в застой в момента“, каза Ричард Шелби, председател на комисията по бюджета на Сената, пред телевизионния канал Fox News, цитиран от агенция „Фокус“. 

Крайният срок за постигане на споразумение за финансиране е петък. Малкото оставащи дни карат някои да смятат, че може да се повтори 35-дневното частично спиране на дейността на правителството, което приключи на 25 януари, и към момента е най-дълго в историята на САЩ. 

Миналата седмица завърши с оптимизъм сред преговарящите, че може да се постигне споразумение за гранична „бариера“, макар и с предоставянето на по-малко от поисканите от Тръмп 5.6 милиарда щатски долара. 

Шелби обвини демократите за последното затруднение, заявявайки, че искат да ограничат броя на леглата в центровете за имиграционно задържане. Самият Тръмп, който в понеделник ще говори на митинг пред привърженици на границата с Мексико в Ел Пасо, заяви, че преговарящите от Демократическата партия са ограничени от тяхното партийно ръководство. 

„Те предлагат много малко пари за отчаяно необходимата гранична стена и сега, от никъде, искат да бъдат въведени ограничения на леглата за осъдени насилници, които трябва да бъдат държани в затвора!“, каза Тръмп. „Аз всъщност вярвам, че те (демократите – бел.ред.) искат „затваряне“. Те поставят нова тема!“, добави още той. 
Подкрепи Economic.bg