10 правила за перфектно осветление във всеки дом

Играта на светлини и сенки може да преобърне начина, по който възприемате дадено пространство

10 правила за перфектно осветление във всеки дом

Снимка: Грандекор

Автор: Грандекор

Осветлението у дома не е просто необходимост, а много повече. То е един от основните фактори, които определят цялостната атмосфера в жилището и има силата да създава различно настроение в зависимост от желанието на обитателите. Играта на светлини и сенки може да преобърне начина, по който възприемате дадено пространство и определено си струва да инвестирате време в планирането й. За да ви помогнат с тази задача, редакторите на дигитално списание и онлайн магазин за мебели и декорация GRANDecor са подготвили кратък гид с полезни съвети за перфектно осветление във всеки дом:

1. Планирайте преди да действате

За да си гарантирате перфектен резултат при обзавеждане на жилището, то непременно осветлението трябва да е едно от първите неща, за които да помислите. Причината за това е, че осветителните тела се свързват на отделни кръгове към електрическата мрежа и майсторите трябва да предвидят къде да поставят изводи за тях преди да измажат и боядисат стените и таваните. Често хората смятат, че осветлението е едно от последните "козметични" задачи по обзавеждане на дома, но е много по-добре да планирате навреме, отколкото да криете външни кабели в последствие. В следващите редове ще разберете как точно да планирате осветлението вкъщи и какво трябва да съобразите.

2. Обърнете внимание на размера и предназначението на помещенията

Както логиката подсказва, стаите с различен обем имат нужда от различна по сила светлина, както и различен брой осветителни тела. Докато в килера или коридора един плафон би вършил отлична работа, то във всекидневната е добре да се поставят повече светлинни източници, които да обособяват отделни зони. За помещения над 10 кв. м препоръчваме повече от един източник на светлина, за да може тя да достига ползотворно до всички краища на стаята.

Планирайте насочено осветление там, където е най-необходимо, а именно работни части като кухненския плот, бюрото, кът за четене или шиене и други. За тях най-подходящи са луни, лед лента, лампион или настолна лампа. Зоните за почивка като дивана, креслото или спалнята е добре да бъдат осветени от разпръсната и в най-добрия случай регулируема светлина, осигурена от полилей, плафон и/или аплици.

Обърнете внимание на височината на таваните. За помещения с висок таван е добре да подберете висящо осветително тяло като полилей или пендел, който да поставите на 60-100см от тавана. За стаи със стандартен таван от около 260см, можете да изберете висящо осветление на 30-40см от тавана. За стаи с малък обем и ниски тавани е най-подходящо да се спрете на плафон или луни.

Броят и мощността на крушките зависи от това какъв тип светлина предпочитате и колко силно желаете да свети осветителния уред. Стандартно за добра осветеност се препоръчва по 60W (или 8W LED) мощност на всеки 5 кв.м. Ние препоръчваме на изберете LED крушки, които са енергоспестяващи и много изгодни в дългосрочен план. 

3. Определете правилно размера на осветителните тела

Често срещана грешка в избора на осветлени тела е те да не бъдат съразмерни спрямо обема на помещението или предметите/мебелите, които желаете да осветите. Например за хол от 20-25 кв.м. осветително тяло на тавана с диаметър от 40 см. би осигурило достатъчно светлина без да отнема визуално от обема на стаята.

Ако желаете да осветите трапезна маса например, можете да се спрете на един източник на светлина с диаметър ½ от тясната страна на масата. По-атрактивният и предпочитан вариант е да изберете няколко осветителн тела с по-малък диаметър, които да разположите в една линия. В този случай за мярка можете да вземете ½ от дължината на масата.

4. Съобразете се с цветовете в интериора

За да определите правилно силата и броя на осветителните тела трябва да ги съобразите с останалата част от интериора. По-светлите цветове, както и гланцираните или огледални повърхности, отразяват светлината, докато тъмните и матови стени и мебели я поглъщат. В зависимост от стила на обзавеждане и цветовата гама, която сте избрали, трябва да подберете и мощността на осветлението.

5. Създайте отделни секции посредством различни осветителни тела

Всяка част от интериора заслужава да попадне‚ под светлините на прожекторите‘. Помислете как помещенията се разделят визуално на отделни секции спрямо начина на употреба и осигурете отделен светлинен източник за всяка зона. Например LED лента над кухненски плот и луни над кухненския остров, полилей над трапезната маса, аплици зад дивана, лампион до креслото за четене, настолна лампа на бюрото или скрина. Разнообразието от осветителни тела осигурява достатъчно количество светлина точно там, където е нужно, а наслагването й придава невероятна атмосфера на дома.

6. Наслояване на светлината

Както стана ясно от горните редове, наслагването на светлина на отделни слоеве разположени във вертикала е търсен ефект, който гарантира уютна и релаксираща домашна атмосфера. Във всеки един момент можете да избере колко и кои светлинни източници да изберете спрямо настроението и повода, а комбинирането им дава възможно най-добрия резултат.

Нека си представим една вечер на работещо семейство с деца, което живее в апартамент. След прибиране от работа всеки има нужда от добро осветление за извършване на домашните си задачи като предобличане, подреждане, приготвяне на вечеря, учене и други. По това време най-удобно би било използването на осветлението на тавана като полилей или луни, както и насоченото осветление над кухненския плот и трапезната маса. След вечеря имате нужда от покой и релаксация и спирате светлините на тавана, за да не дразнят очите и пускате осветлението по стените и мебелите, за да се насладите на приглушената светлина, която ще подготви тялото за сън.

7. Осветление на тавана

Осветлението на тавана може да бъде няколко вида – вградени луни, полилеи и плафони или скрито осветление на LED лента или кабел, типично за жилищата с окачен таван. Тук отново препоръчваме комбинация от два или дори три вида осветление на отделен токов кръг, което ще ви осигури различни опции в зависимост от моментните нужди и желания.

Горещо препоръчваме да се спрете на осветително тяло с димер, което да позволява регулиране на силата на светлината. Особено подходящо е за спалня или детска стая, където обитателите могат да се възползват от приглушена светлина преди сън. На пазара вече има голямо разнообразие от устройства с димер, които можете да контролирате ръчно, с дистанционно или чрез смарт телефона си. 

8. Осветление по стените

Тук говорим за аплиците – често пренебрегвани в апартаментите, но пък много атрактивни и практични осветителни тела. Аплиците създават много нежна и мека светлина, която е подходяща за всяко помещение в дома. Дизайнът на някои от тях е съобразен така, че да създава красиви форми и сенки по стените, а също и да акцентират определени предмети. Често се използват в спалнята, тъй като създават отпускаща атмосфера и дори понякога заместват класическите нощни лампи. Красиви и практични, аплиците се използват много успешно не само за осветление, а и за декорация на стените.

9. Осветление по мебелите

Вероятно първото нещо, за което се сещате като чуете осветление по мебелите са настолните лампи, но тук искаме да обърнем внимание на скритото осветление, което очертава мебелите и ги акцентира в долната им част. LED лентите, използвани от мебелистите за да осветят базата на мебелите, са изключително ефектни. Те карат мебелите да изглеждат така сякаш се носят във въздуха върху тънък пласт мека светлина. Често се използват, за да осветят долния ред кухненски шкафове и кухненския остров, както и да акцентират холната секция или витрина. Особено подходящи са за вграждане в базата на леглото, тъй като създават много нежна и романтична атмосфера в спалнята.

10. Използвайте осветлението като декорация

Осветлението допринася неимоверно за красотата и цялостната визия на дома. Бъдете смели и дръзки в избора на осветителни тела и не се страхувайте да ги направите водещ акцент в помещенията. Възползвайте се от огромния избор на цветове, форми и материали. Осветлението може да замести голяма част от декорацията на таваните и стените. Заложете на звездно небе за спалнята или на завеса от малки лампички за стената зад леглото; изберете аплици като малки облачета, които светят в пастелни цветове за стената в детската; рискувайте с екстравагантен полилей над трапезната маса, който веднага ще прикове погледите на вашите гости. Изборът наистина е безкраен и ние ви желаем попътен вятър в морето от светлина!

Коментари: 0