Правилата на метаболизма

Кога той е най-бърз и как да го забързаме

Правилата на метаболизма
1524 ~ 3 мин. четене
Всички знаем, че ако искаме да имаме перфектна форма най-важните неща са: какво ядем и колко активни сме в ежедневието. Истината обаче е, че има още един често подценяван момент – кога се храним. Балансираното хранене е много важно, както и балансираният начин на живот. Защото добрият метаболизъм не означава само слабо тяло, но и добро функциониране на целия организъм.
 
С какво се храним е точно толкова важно, колкото това кога го консумираме. Специалистите по здравословно хранене вече са дали своето мнение по въпроса относно правилата на метаболизма ни и как можем да го накараме да работи за нас, за да постигнем желаната фигура. Въпреки че няма магическо правило, което работи по същия начин за всеки, има някои златни правила, които всеки може да приложи, за да разбере кое от тях работи най-добре за него.
 
Кога е най-бърз метаболизмът ни?

Добре известен факт е, че телата ни горят повече калории през деня, когато сме активни. В тази връзка, съществуват диети, които са създадени специално за ефективна манипулация на метаболизма в рамките на деня. Например, диета разпространена от Марк Битман, журналист от New York Times, обещава, че ако успеем да се придържаме към веган диета преди 18 часа и след това добавим животински продукти само към вечерята си, ще предотвратим натрупването на излишни калории и ще ускорим естествено метаболизма си. Сънят също е изключително важен. Системното недоспиване може да доведе до проблеми с метаболизма.
 
Как да забързаме метаболизма си?

Спорт през деня

Ако сте свикнали да спортувате редовно, тялото ви ще започне да свиква с физическата натовареност и ще гори най-много калории по време и след тренировката ви. Това е и причината да е силно препоръчително тренировките ви да се случват в активната част на деня – най-добре сутрин. Така освен, че ще събудите организма и съзнанието си по най-добрия възможен начин, ще накарате тялото си да гори по-ефективно калории, а така и метаболизма ви да работи по-добре през повече време.

Разбира се, това често е трудно постижимо в днешно време, но добър съвет е да избягвате твърде късните тренировки. Ако се претоварвате час или два преди лягане, организмът ви ще се стресира, ще попречи на съня ви и няма да работи оптимално.

 
Вода и често хранене

Редовното пиене на големи количества вода допринася към поддържането на метаболичен баланс на цялостно ниво. Тук „подходящо време“ няма – препоръчително е да приемаме равномерно количество вода през целия ден, като в края на деня трябва да сме изпили между 2 и 4 литра.

Честото хранене в малки порции също е едно от златните правила за работещ метаболизъм. За тялото ни е еднакво важно да не го оставяме гладно и да не преяждаме с храна. Редовното зареждане с малки порции здравословна храна дава нужната доза тласък на метаболизма и така той работи през целия ден.


Не пропускайте закуската

Този често споделян факт се оказа истина. Според центъра за изследване на университета Дортмунд в САЩ, яденето на закуска може да ускори метаболизма до 10% над нормалния му капацитет. Закуската има позитивен ефект върху метаболизма, като събужда процесите на смилане и транспортиране на храната в тялото след период на почивка, а именно - докато спим. Това не означава, че закуската прави чудеса. Даже и да хапваме по нещо всяка сутрин, трябва да поддържаме процесите на метаболизма ни като ядем редовни, малки, балансирани количества по време на ежедневието ни.
 

Кога е най-добре да си пием хранителните добавки?

Има идеално време за всичко. Консумацията на ежедневните ни хранителни добавки за подобряване на метаболизма не е изключение. Диетолози препоръчват консумацията на натурални добавки да се случва колкото може по-рано през деня, за да може тялото да има време да ги усвои. Само така ще можем наистина да почувстваме предимството на тези допълнителни витамини.

Тъй като хранителните добавки могат да се считат като начин да запълваме дупките в хранителния ни режим, те могат да бъдат прибавени и към всяко едно хранене без проблем. Избягвайте приемането на хранителни добавки, които подобряват метаболизма късно вечер.Източник: Vital Concept
Подкрепи Economic.bg