Правителството на Хърватия подкрепи Истанбулската конвенция

Дебатите за конвенцията бяха посрещнати с разногласия, подобно на реакциите у нас

Правителството на Хърватия подкрепи Истанбулската конвенция

Андрей Пленкович, министър председател на Хърватия

Снимка: Правителствена пресслужба

1088 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Днес хърватското правителство единодушно одобри Истанбулската конвенция. В обществото конвенцията бе посрещната с остри реакции, подобно на нагласите у нас, но все пак документът за превенция на насилието над жените бе подкрепена от всички министри в кабинета.

„Най-важната тема през изминалите дни в обществото ни бе Истанбулската конвенция. В нея няма скрити намерения, няма полова идеология или трети пол", заяви хърватският премиер Андрей Пленкович  в началото на правителственото заседание. "В случая трябва да кажем няколко неща, за да може обществеността в Хърватия съзнателно да взема отношение по въпроса. Тази конвенция е приета от Съвета на Европа. Свобода, демокрация, човешки права и върховенството на закона - това са четирите стълба на Съвета на Европа", продължи Пленкович.

На пленарното заседание премиерът на Хърватия обясни, че конвенцията не задължава за въвеждане на полова идеология, нито за промяна в Конституцията по отношение на брака. По тази причина няма пречка за Правителството на Хърватия да приеме Истанбулската конвенция. За разлика от нашето Правителство, което изтегли споразумението. Премиерът Бойко Борисов заяви в началото на март, че поради „тежките реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството“  Истанбулската конвенция ще бъде изтеглена. По-късно народните представители гласуваха референдум свързан с конвенцията да не се провежда.

Преди 10 дни Европейският парламент призова 11-те държави на ЕС, които все още не са ратифицирали конвенцията, да я одобрят. Според някои евродепутати нежеланието на някои държави да ратифицират текста се основава на неразбирателства и подвеждащи аргументи за определението "социален пол", използвано в конвенцията.

Пред репортер на Economic.bg, един от говорителите на Съвета на Европа обясни, че в момента се работи с български специалисти за пренаписване на частта от текста на Истанбулската конвенция, включващ понятията „джендър“ и „пол“. Това е и основният проблем пред българското общество, което смята, че му се натрапва идеологията за „джендърство“ и еднополови бракове. 
Подкрепи Economic.bg