Правителството подготвя близо 10% увеличение на минималните осигуровки

За четвърта поредна година бизнесът отказа да преговаря със синдикатите и социалният министър ще действа административно

Правителството подготвя близо 10% увеличение на минималните осигуровки

Снимка: Economic.bg/Архив

3590 ~ 1 мин. четене
За четвърта поредна година правителството ще използва правото си да увеличи минималните осигурителни прагове по административен път. Това бе обявено от социалния министър Бисер Петков пред журналисти в рамките на международна конференция „Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място“, организирана от КТ „Подкрепа“. От началото на следващата година средното увеличение за всички браншове и професии ще е около 10%.

Последните години работодателите отказват да преговарят със синдикатите за праговете, защото според тях тази система е остаряла и вече повече пречи на икономиката, отколкото помага. Праговете бяха въведени няколко години преди началото на финансовата криза, като тяхната цел беше да се започне процес по изсветляване на икономиката и да се спре плащането „под масата“.

Сега обаче бизнесът изтъква, че в голямата си степен тези цели са постигнати и праговете вече водят до изкривяване на пазара на труда.

„Позицията на правителството е, че трябва да се работи за замяна на механизма на минималните осигурителни доходи с договаряне на минимална работна заплата по икономически дейности и сектори“, коментира днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БТА. Според него разговорът по тази тема трябва да продължи, но това не може да стане за 2020 г.

„Съжалявам, че не се проведоха за поредна година преговори, но знаете категоричната позиция на работодателските организации, че те няма да преговарят и настояват час по-скоро да отпаднат минималните осигурителни доходи“, каза министърът.
Подкрепи Economic.bg