Правителството преведе втората вноска за бойните кораби

Кабинетът одобри извънредни 150 млн. лв. по бюджета на военното министерство, а цялата стойност на проекта е над 1 млрд. лв.

Правителството преведе втората вноска за бойните кораби

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 150 млн. лв. към министерството на отбраната за покупката на двата нови военни кораба на обща стойност 1 млрд. лв. С гласуваните днес разходи ще се обезпечи второто авансово плащане по договора между ведомството на Красимир Каракачанов и германската компания FR.Lurssen Werfit GmbH & Co. KG.

Бюджет 2021

Средствата за първата авансова вноска към фирмата бяха одобрени на правителствено заседание в началото на миналия месец. Те бяха в размер на 21 млн. лв.

Решение за покупката на корабите бе взето от правителството на закрито заседание в началото на месец ноември. Πлaвaтeлнитe cъдoвe ce oчaĸвa дa бъдaт дocтaвeни cъoтвeтнo пpeз 2025 и 2026 г. Дoгoвopът пpeдвиждa oбyчeниe ĸaĸтo нa eĸипaжитe, тaĸa и нa инжeнepния cъcтaв.

С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораба, които се очаква да притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

Близо 1.3 млн. лв. за два физкултурни салона в благоевградски села

На заседанието си днес кабинетът одобри и допълнителни малко над 2.4 млн. лв. за подобряване на материалната база в образователни институции в област Благоевград. Половината от средствата отиват за проектиране, изграждане, оборудване и обзавеждане на два физкултурни салона в училищата в селата Дъбница и Хаджидимово.

Останалите средства са за цялостно обновяване на сградата на една детска градина и подобряване на енергийната ефективност в две училища в областта.

За шест „значими археологически обекти в страната“ правителството отпусна 1.8 млн. лв.

Коментари: 0