Правителството с два варианта за отваряне на заведенията

Извънредната епидемична обстановка се удължава с три месеца

Правителството с два варианта за отваряне на заведенията

Снимка: МС

Правителството може да пусне ресторантите да отворят на 1 февруари, когато ще бъдат разхлабени и други противоепидемични мерки в страната. Това става ясно след извънредно правителствено заседание при премиера Бойко Борисов днес.

В съобщението се казва, че един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22.30 ч, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Другият вариант е заведенията и нощните клубове да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация от Европейската комисия.

Предстои среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители на ресторантьорският бранш, на която да се обсъдят възможните решения.

На заседанието днес е решено и да се удължи срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април. Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

Коментари: 0