Правната комисия гласува закриването на спецправосъдието

Камарата на следователите сезира редица европейски институции за опасност съдебната власт да бъде погазена

Правната комисия гласува закриването на спецправосъдието

Снимка: Screenshot / Facebook

2039 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Правната комисия в парламента гласува днес закриване на специализираните съд и прокуратура. Предложението на „Демократична България“ за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно - процесуалния кодекс, мина на първа четене през ресорната парламентарна комисия и получи подкрепа от „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и БСП. Против бяха от ДПС, а ГЕРБ се въздържаха.

Делата, на които вече е даден ход, ще бъдат довършени от съставите, които са ги започнали, но ще се „завеждат“ по подсъдност към компетентния орган. Висшият съдебен съвет (ВСС) ще има един месец след влизането в сила на промените, да преназначи съдиите и прокурорите. Магистратите ще имат възможност да изберат къде искат да работят. Свободните места в тези органи ще се разпределят съобразно натовареността на останалите.

„Демократична България“ предлага да отпаднат текстовете, свързани с фигурата на прокурора, който да разследва главния прокурор или негов заместник.

Предложението на Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ за промени в ЗСВ, които дават възможност на магистратите да участват в избори като непартийни кандидати, излъчени от гражданска квота или като независими, беше отхвърлено от Правната комисия.

Камарата на следователите сезира европейски институции и посланици за измененията, а специално становище е изпратено до президента Румен Радев и до председателката на парламента Ива Митева. Съсловната организация заявява, че има опасност независимостта на съдебната власт да бъде погазена и принципът на правовата държава да бъде нарушен.

От Камарата напомнят, че в доклада за върховенството на закона е имало положителна констатация за необходимостта от съществуването на специализираните съд и прокуратура. Според съсловната организация, закриването им е в интерес на известни обвиняеми и подсъдими като Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви.

За да бъде приет, проектът трябва да бъде гледан на второ четене в Комисията, а след това да мине и през пленарна зала за окончателно приемане.

Коментари: 0