Празничната вечеря трябва да се сервира поетапно

Погрешно е всичко е да се натрупа наведнъж на масата, смята диетологът проф. Донка Байкова

Празничната вечеря трябва да се сервира поетапно
Автор: Божидара Иванова

- Проф. Байкова какви храни препоръчвате да се консумират по време на коледните празници?

Както всяка година ще спазим традицията. До Коледа някои са постили, други не. За Бъдни вечер при подреждане на трапезата се слагат нечетен брой постни ястия, сред които постни сърми с кисело зеле, пълнени чушки с боб или боб яхния, различни салати с традиционни за сезона кореноплодни зеленчуци, постна питка с късмети, ошав или традиционен тиквеник, орехи, ядки, мед и други. Тъй като на следващия ден е Коледа, хората, които са постили ще се нахвърлят върху месо, върху мазните баници със сирене и яйца, коледните сладки, и има голям риск от преяждане.

- Как най-здравословно да приемаме храната на Бъдни вечер?

 Моят съвет е да спазим традицията с малко повече информираност от страна на домакинята. Препоръчвам първо да се сервира нещо като разядка - един плодов фреш или една лека зеленчукова салата, която помага на храносмилателната система да се справи с предстоящата задача, да раздвижи червата и те да минат от лениво в активно състояние. Много е важно да знаем, че храната се подрежда на нива в стомашно чревния тракт според начина и времето, в което я приемаме. Поради тази причина е важно да започнем с нещо по-активиращо обменните ни процеси - витамини, минерали, фибри. След това вечерята започва с разчупване на питката с късметите и останалите постни ястия. Съветвам домакинята да сервира и отсервира приготвените ястия и да разчита на красивата празнична обстановка, а не всичко да се натрупа на масата. В най-луксозните ресторанти спазват препоръката на експертите и сервират първо предястие, ордьовър, ястие и десерт. Моята препоръка е от един вид храна до друг да има разлика в приема и отсервирания. Десертът също трябва да лек и да внимаваме с алкохола.

- С кои ястия трябва да се внимава на Коледа?

На Коледа бих посъветвала ако човек е постил, да започне с леки храни. На всеки прием през деня да консумира по един вид от неизползваните до този момент животински храни. Започва се с плодове или млечен продукт, защото към него имаме най-висока адаптация от животинските. По-късно към кафето може да се добави коледният кейк. Към 12 часа идва времето на месото, което съветвам да бъде без тлъстини. Ако е капама трябва да се внимава много и да се приемат съвсем малки порции, тъй като е много мазна. Трябва да бъдем съобразителни с приемането на много калории, защото това ще затрудни както работата на черния дроб, така и работата на сърцето. Следобедната закуска може да бъде чай, фреш и някакъв малък десерт. Вечерята в никакъв случай не трябва да бъде тежка, ако изобщо има такава. Препоръчвам нещо постно или най-много риба. На втория ден от Коледа ще повторим менюто си от предишния ден, но ние специлистите съветваме да не се допуска свръхнатоварване на храносмилателната система, защото всеки орган в човешкото тяло реагира с повишен риск от възникване на здравен проблем - за стомашно чревния тракт това е възпаление на лигавицата (гастрит), на червата (енкарит), на дебелото черво (колит). Ако възникне възпаление на някое от тези звена, има риск за възникване на възпаление и на някое друго звено. Мазните свински меса също са много трудно смилаеми и черният дроб се задъхва.

- Кои храни не трябва да се консумират заедно?

На тези празници няма вредна храна от натуралните. Бих казала, че най-добрият вариант е да се храним разделно на празниците. Препоръчвам месото да се консумира със зеленчуци, вместо с ориз и картофи. Ако ще закусваме с въглехидрати, на вечеря не трябва да ги приемаме. Много е важно обилните трапези да се съчетават с движения. Без значение, че съм специалист по хранене и диететика, смятам, че трябва да празнуваме активно - с движение, с емоция, с красотата на празника.

- Как да се възстановим след празниците?

След празниците инстинктивно си мислим, че сме се задръстили толкова много с разградни продукти, че ни се иска нещо по-леко, нещо по-разтоварващо. Съветвам в първия възможен ден да се разтоварим с леки храни - кисело мляко с плодове и зеленчуци, плодови сокове, риба, овесени ядки и други. Трябва да знаем, че спасението след преяждането ще дойде от богатството на витамините, минералите и антиоксидантите в плодовете и зеленчуците и именно тези разтоварващи дни трябва да преобладават в менюто на всеки от нас.

Коментари: 0