Предлагат до 1000 лв. глоба за запалване на контейнери за боклук

Ще се въвеждат изисквания за местоположението на пунктовете за вторични суровини

Предлагат до 1000 лв. глоба за запалване на контейнери за боклук
5212 ~ 1 мин. четене

Всеки, който обръща и запалва контейнери за събиране на отпадъци да бъде глобен с до 1000 лв., предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците. От министерство на околната среда и водите предлагат да се въведе банкова гаранция от 15 000 лв. за фирма и по 5 000 лв. за всяка площадка, която извършва дейност с излезли от употреба моторни превозни средства електрическо и електронно оборудване като начин за борба срещу сивата икономика в сектора. Това именно е една от целите, подготвени от МОСВ.

Законопроектът е пуснат за обществено обсъждане. Той отразява препоръките на Европейската комисия. Предвижда се още да има изисквания за местоположението на т.нар. пунктове за вторични суровини, пише "Darik". Те ще трябва да се преместят в складови или промишлени зони. 

Глоба между 300 и 1000 лв. ще грози всеки, който изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид или запалва контейнерите за отпадъци. Целта на санкцията е да се спрат кражбите на отпадъците от кофите за боклук.

Подкрепи Economic.bg