Предложение: 25% от бюджета на ЕС за справяне с промените в климата

Осем държави излязоха със съвместна декларация по темата

Предложение: 25% от бюджета на ЕС за справяне с промените в климата

Снимка: Pixabay

1996 ~ 2 мин. четене
Осем европейски държави призоваха за амбициозна стратегия за справяне с климатичните изменения. В тази връзка те предлагат една четвърт (25%) от целия бюджет на Европейския съюз (ЕС) да отива за борбата с тях, предава BBC. 

В съвместно изявление се казва, че ЕС трябва да има нетно-нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. „най-късно“. То бе подписано от Франция, Белгия, Дания, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Швеция.

Групата вярва, че техният план може „да върви ръка за ръка с просперитета“, както и „да даде пример на други страни да го последват“.

Документът с общата им позиция идва преди голямата среща на европейските лидери в румънския град Сибиу в четвъртък, на която ще се обсъди бъдещето на Европа и стратегията на ЕС за следващите пет години.

Впечатление обаче прави отсъствието от декларацията на важен играч като Германия. 

А какво казва документът?

Позицията на осемте държави е, че изменението на климата има „дълбоки последици за бъдещето на човечеството“ и че те вече са очевидни. Те се позивават на „горещите вълни и пожари от миналото лято“.

Групата дава за пример и загрижеността на своите граждани, като по техни думи ясно личи „мобилизация на младите хора“. Пример са и неотдавнашни протести в Лондон, които привлякоха медийното внимание през април. 

„Бюджетът на ЕС, който се договаря в момента, ще бъде важен инструмент в това отношение: поне 25% от разходите трябва да бъдат за проекти, насочени към борба с изменението на климата“, се изтъква в доклада.

За бюджета на Общността е характерено да имат лимити за разходите, т.нар. многогодишна финансова рамка. Сегашният дава възможност на ЕС да изразходи над 900 млрд. евро в периода 2014-2020 г. 

Групата на осемте държави се фокусира върху финансовата рамка за 2021-2027 г. Според тях например пари от бюджета не трябва да отиват за нищо, което би добавило вредни емисии. Тяхното желание е ЕС да обяви политика на нулеви емисии до 2050 г. на срещата на върха на ООН за климата през септември, както и да укрепи съществуващите си цели. 

Коментари: 0