Председателството ни на ЕС вече ни струва стотици хиляди

Правителството харчи ударно за различни дейности по подготовката

Председателството ни на ЕС вече ни струва стотици хиляди

Изоставащата подготовка на Българското председателство на Европейския съюз, което ще е през втората половина на 2018 г., вече струва стотици хиляди лева на държавния бюджет. Това става ясно от Отчет на изпълнението на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз, който е приет преди две седмици от правителството, съобщи БГНЕС.

От документа става ясно още, че Администрацията на МС все пак е провела процедура по избор на изпълнител на създаването на интернет-страницата на Българското председателство. Сайтът www.eu2018.bg струва 42 хил. лева, макар интернет-страницата в голяма степен да е лишена от съдържание.

За пилотни обучения за подготовката на Председателството са похарчени общо 128 хил. лв. Парите са усвоени от Института по публична администрация и Дипломатическия институт към МВнР. Администрацията на Министерския съвет е усвоила 24 хил. лв., с които е анализира данни, свързани с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Отчетът по Комуникационната стратегия опровергава думите на отговорния за Българското председателство на ЕС вицепремиер Меглена Кунева, която на последното заседание на правителството обясни, че страната ни още няма тема и визия на Председателството. 20 хил. лв. са предоставени за „изработване на концепция за тема/визия на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.”, пише обаче в отчетът за 2015 г. на Комуникационната стратегия за членството на България в ЕС.

Още 20 хил. лв. са похарчени за социологическо проучване, което да установи предварителните нагласи на българите за Председателството ни през 2018 г. Други 20 хил. лв. са дадени на интернет-сайтове, които са публикували „платени публикации” за Българското председателство. За обучения на журналисти и изработването на концепция за работа с медиите са похарчени още 20 хил. лв.

5000 лв. са похарчени за проверка на знанията по английски език на служителите от администрацията, които ще са ангажирани с Председателството на ЕС. За стажове в страни членки и институции на ЕС са похарчени през 2015 г. – 70 хил. лв., а още 24 хил. лв. за поредния анализ, свързан с Председателството. Този път то е за изработването на Проект на програма на обучение на екипа.

Общо 900 хил. лв. ще похарчи през тази година правителството за комуникационните политики около членството на България в ЕС. Разходването на парите е одобрено от правителството на заседание през април месец. Този път средствата за Българското председателство са далеч по-малко, вероятно, защото такива вече бяха предвидени с бюджета за 2016 г.

От програмата става ясно, че голяма част от парите ще отидат за подобряване на имиджа на България по отношение на проблемите й с правосъдието и вътрешния ред. Вицепремиерът Меглена Кунева е получила 150 хил. лв. за „консултантски услуги и комуникационни дейности в подкрепа на изпълнението на препоръките и заключенията от Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка за 2016 г.“

Правосъдният министър Екатерина Захариева е получила още 50 хил. лв., които също са за комуникиране на препоръките и заключенията на ЕК по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност. През 2016 г. правителството дава и 80 хил. лв. за пълноправната интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС.

Коментари: 0