Председателят на Европейския научен съвет подаде оставка

Мауро Ферара е загубил вяра в европейските институции заради отговора им на пандемията от коронавируса

Председателят на Европейския научен съвет подаде оставка
3956 ~ 1 мин. четене

Председателят на Европейския научен съвет (ERC) Мауро Ферара неочаквано подаде оставка във вторник, след като „загуби вярата си в самата система“, а именно в европейските структури заради разочароващия им отговор на пандемията от коронавируса, пише базираното в Брюксел издание New Europe.

„Бях изключително разочарован от европейския отговор на Covid-19“, каза Ферара в изявление пред FT, като посочва, наред с другото, пълното отсъствие на координация на политиките в здравеопазването и периодичното противопоставяне на съгласуваните инициативи за финансова подкрепа в борбата срещу вируса.

„Страхувам се, че видях достатъчно в управлението на науката и политическите операции в Европейския съюз“, заяви Ферара.

Предвид безпрецедентните заплахи, пред които са изправени обществата от кризата с коронавируса, Ферара преследваше създаването на специална програма за борба с Covid-19, но неговото предложение бързо бе отхвърлено от ръководния орган на ERC.

Оправданието, предоставено от ERC, беше, че Съветът провежда проучване „отдолу нагоре“, което означава, че „не посочва области на фокус или цели на финансирането му, нито счита благотворното въздействие върху обществото като критерий за финансиране“, според изявлението на Ферара.

Председателят на ERC, италиано-американски експерт по наномедицина, който беше назначен през май 2019 г., за да заеме длъжността си до 1 януари следващата година, подаде оставката си на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник следобед.

Подкрепи Economic.bg