Председателят на Foxconn може да се кандидатира за президент на Тайван

Тери Гоу е обвързан с Китай, с която Тайван е в усложнени отношения напоследък

Председателят на Foxconn може да се кандидатира за президент на Тайван

Снимка: БТА

212 ~ 2 мин. четене
Председателят на Foxconn (най-големият контрагент на Apple, сглобяващ iPhone) Тери Гоу заяви във вторник, че обмисля да се кандидатира на президентските избори в Тайван през 2020 г. Новината идва, след като стана ясно, че планира да се оттегли от поста си в компанията. 

Евентуалната кандидатура на Гоу, който е най-богатият човек в Тайван с нетно богатство от 7.6 млрд. долара (според Forbes), идва на фона на засиленото напрежение на родината му с Китай. 

„Съмнявам се, че той е готов да се справи с такива сложни въпроси“, коментира Яо Чиа-уен, старши съветник на седашния държавен глава Цай Ин-уен. Той отбелязва, че политикатаа е много различна от бизнеса, а политиката на Тайван е много сложна. 

Любопитно е и дали Гоу ще влезе в президентската надпревара като независим кандидат или от някоя партия. Според Ло Чи-ченг, депутат от Демократическата прогресивна партия, Тери Гоу е може да се присъедини към опозиционната формация Kuomintang. За нея е известно, че поддържа тезата за запазване на добри отношения с Китай.

Не мисля, че Съединените щати ще са особено щастливи да го видят в битката за президент, защото е той е близък до Китай, а точно сега САЩ са предпазливи към азиатския си конкурент, отбелязва Шейн Лий, политически изследовател.  „Тъй като той има голямо богатство в Китай, с други думи, Китай има някакъв контрол върху него, мисля, че американското правителство трябва да бъде много предпазливо към него и кандидатурата му за политическа власт“, коментира той.

Според експерта това не е добра новина за Тайван заради твърде високия политически залог. Отчитайки липсата на опит на Гоу в сферата на политиката, той подчертава и зависимостта му от Китай, която може да се окаже неприемлива за тайванците.

Преди дни Тери Гоу потвърди, че ще се оттегли от ежедневните операции на компанията, за да даде път на по-младите да трупат опит и да се издигат в кариерата си. Бордът се очаква да проведе годишното си събрание през юни, когато ще се обсъди и бъдещето на Гоу в компанията. 

Foxconn е основана през 1974 г. и днес е най-големият световен контрагент, сглобяващ продукти на различни технологични фирми. Според анализаторите обаче тайванският играч е силно зависим от Apple, разчитайки на нея за над половината от годишните си приходи. 
Коментари: 0