Предстоящата загуба на работни места в САЩ ще бъде невиждана

Безработицата в страната може да бъде най-високата за почти 40 години

Предстоящата загуба на работни места в САЩ ще бъде невиждана

Снимка: Unsplash

3752 ~ 4 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Щетите, които коронавирусът нанася на пазара на труда в САЩ, може да доведат до нещо, невиждано за страната досега. Ако се съди по многобройните прогнози на икономисти, лавината от загуба на работни места лесно ще счупи рекорда за най-голяма такава в рамките на месец.

Предстоящите заявления за безработица ще разрушат стандартите, установени дори по време на най-тежките периоди на финансовата криза и рецесията в началото на 80-те години, като Bank of America прогнозира загуба на общо 3 млн. работни места за второто тримесечие на годината. Очаква се тези числа да са толкова лоши, че администрацията на Тръмп, според няколко медийни доклада, е поискала от държавни служители да забавят представянето на точни бройки.

Въпреки че безработицата е малко вероятно да достигне 24.9% от времето на Голямата депресия, тя спокойно може да се окаже най-високата от близо 40 години – нещо немислимо за пазара на труда, чийто фитил бе запален още през февруари.

Загубите на работни места ще бъдат отчитани не в хиляди или стотици хиляди, а по-скоро в милиони. Въпреки че не е сигурно дали общият брой от тази рецесия ще счупи предишни рекорди, добре е да заложим, че броят от април ще надмине с голяма разлика всеки един месец в американската история за спад в заетостта.

5 млн. през април?

Най-лошият месец за загуба на работни места по време на финансовата криза беше с 80 хил. такива –през март 2009 г. Според някои прогнози през април ще бъде достигнат нов рекорд, като прогнозите за този месец варират между 500 хил. и 5 млн.

„Ние все още не знаем колко дълго ще бъде прекъсването на икономическата активност, свързано с ограниченията заради вируса. Това прави много трудно прогнозирането на тези неща", обясни Джеръми Лоусън, главен икономист в Aberdeen Standard Investments.

Поради начина, по който Министерството на труда провежда вземането на извадки, докладът за заявления за безработица за март вероятно няма да отрази най-лошото от съкращенията.

Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, вижда възможността за 5 млн. загубени работни места само през този месец. "Никога не сме си представяли, че ще напишем нещо подобно", допълва той. „Шокът ще бъде толкова голям, че няма да остави на създателите на политики друг избор, освен да премине към много повече стимули, отколкото се обсъждат в момента“, казва Шепърдсън.

Когато всичко е казано и направено, нивото на безработица ще бъде 10.6% и на линията на безработица ще има 17.9 млн. американци, или около 12 млн. повече, отколкото през февруари, според прогноза на Стивън Блиц, главен американски икономист в TS Lombard. Настоящият процент на безработица е 3.5 – най-ниският за повече от 50 години. Ако Блиц е прав, това би поставило безработицата на най-високото ниво от декември 1982 г.

Институтът за икономическа политика проектира загуба на 3 млн. работни места през лятото, докато икономистът на Citigroup Вероника Кларк заяви, че увеличението на заявленията за безработните „е само началото на период на бързо увеличение на исковете през следващите няколко седмици“.

„Ако до средата на април няма нормализиране на дейността (което изглежда все по-малко вероятно), няма да се изненадаме да видим загубата на многомилионни работни места през следващ месец“, пише Кларк.

Едно проучване, публикувано в четвъртък, обрисува доста по-мрачна мозайка. SurveyUSA посочи, че 14 млн. души вече са преживели временни съкращения, докато 2% от работниците директно са загубили работата си. Ярка прогноза представя изследването на Towers Watson, според което 52% от работодателите, които претърпят спиране, ще продължат да плащат на служителите.

Още икономически стимули

Големият брой на съкращенията вероятно няма да се покаже до публикуването на данните за април в началото на май. Докладът за март може да е прибилизителен, тъй като примерният период, който Министерството на труда ще използва за своята оценка, е до седмицата, приключила на 14 март, преди да се появят някои от най-лошите новини за компаниите, съкращаващи работници.

Оттогава Marriott International обяви, че ще съкрати хиляди работници, а подобни ходове се очаква да бъдат изпълнени в индустрията на туризма и хранително-вкусовата промишленост.

„След като социализацията се завърне и затворените бизнеси започнат наново дейността си, икономиката ще придобие вид на по-типична рецесия“, пише Блиц. „При наличие на „редовна рецесия безработицата ще се сиве до около 6% до края на годината. Това ще бъде странният цикъл, в който най-високият процент на безработица идва в началото“.

Все пак тези видове числа могат да тласнат политиците към още по-голям стимул, отколкото се предвижда в момента.

„Дори при умерено фискално стимулиране е вероятно да видим загубата на 3 млн. работни места през лятото. Намаляването на този брой и позволяването на бързото възстановяване на загубата на работни места след края на кризата трябва да стимулира политиците да действат“, пише Джош Бивенс, директор на изследователската икономика Институт за политика.

Коментари: 0