Преговорите с Китай умилостивиха САЩ засега

По думите на Тръмп е постигната съществена фаза на сделката с Китай

Преговорите с Китай умилостивиха САЩ засега

Снимка: БТА

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в петък, че предвиденото за идната седмица увеличение на тарифите за внос на китайски стоки няма да влезе в сила, предава CNBC. Новината идва, след като президентът Доналд Тръмп написа в Twitter, че е постигната „много съществена фаза“ на сделката с Китай. 

Тази седмица двете най-големи икономики подновиха преговорите помежду си. В петък бе проведена и среща на високо ниво между Доналд Тръмп и вицепремиера на Китай Лю Хе. Още преди нея американският държавен глава даде повод за надежда, като отново в Twitter написа, че „добри неща“ се случват на течащите срещи, а чувствата са „по-топли, отколкото в близкото минало“. 

За 15 октомври САЩ бяха планирали да повишат тарифите за вноса на китайски стоки за 250 млн. долара – от 25% на 30%. Сега тази стъпка няма да бъде направена.

Новината за отмяната на увеличението обаче не се отнася за предвидените нови тарифи за 15 декември, уточни търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. Такива мита засега все още се предвиждат. Те ще са за до 160 млрд. долара китайски внос, ставката върху който ще е 15%. 

Междувременно остават в сила и въведените през септември мита за широк кръг от потребителски стоки. Става дума за внос на продукти за около 112 млрд. долара, които също се обмитяват с 15% тарифи. 

Развоят на събитията от края на седмицата изпрати основните индекси до техните максимуми в рамките на сесиите. 

Като част от сделката Китай се е съгласил да закупи между селскостопански стоки от Съединените щати на стойност между 40 и 50 млрд. долара. По-нататъшни стъпки ще бъдат постигнати поетапно.

Коментари: 0