G.P. Group финансира обновяването на международния туристически път Е4

Трансевропейското трасе привлича хиляди чуждестранни туристи ежегодно

G.P. Group финансира обновяването на международния туристически път Е4

Снимка: Economic.bg

G.P. Group ще финансира обновяването и възстановяването на туристическата маркировка по европейското трасе Е4, българската част на което е известна още като „Петте планини“. По проекта компанията ще си партнира с Български туристически съюз (БТС). На първия етап от него ще бъде извършено обновяването на маркировката в участъка от х. Мальовица до х. Рибни езера, което е един от най-дългите маршрути по Е4. 

Строителната компания ще финансира цялата дейност по проекта, в това число необходимите материали, труд, командировъчни. На трасето вече е извършен оглед, но тепърва предстои да се анализира състоянието на зимната маркировка, която е доста по-тежка като работа. „Все още не се знае какви са щетите по стълбовете, но колкото е необходимо за възстановителните дейности по този първи етап, ние сме готови да го финансираме“, обясни пред Economic.bg Георги Гигов, проектен мениджър в G.P. Group. 

В рамките на проекта ще се извърши освежаване на съществуващата лентова и стълбова маркировка, като едно от най-важните неща е да се подобри зимната маркировка. Ще бъдат поставени указателни стрелки, двуезични надписани, ще се монтират нови информационни табла на възлови места, както и панорамни табла с точни GPS координати. 

Участъкът е дълъг около 18 км и е един от най-високите като надморска височина, а туристическият преход по него отнема около 9-10 часа. Маршрутът е високо рисков, особено при лошо време и тъкмо затова е толкова важно да се поднови маркировката по него.

Също така е важно да се отбележи, че макар и в партньорство със строителна компания, проектът не включва използването на каквито и да е машини. Цялата дейност ще бъде извършена от хора. Доброволци в начинанието са членовете на Университетския аварийно-спасителен отряд, които познават добре Рила планина. От там обясниха, че за пренасянето на по-тежки материали ще се използват коне. 

Трансевропейският маршрут на път Е4 стартира от Португалия, преминава през Испания, Франция, Чехия, Унгария, Сърбия, България и стига до Крит. Общата му дължина е 11 800 км. 

В България дължината му е около 260 км, като трасето тук е известно под името „Петте планини“. То прекосява билата на Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Включва много защитени територии (националните паркове Рила и Пирин, природните паркове Витоша и Рилски манастир, както и два резервата Централен рилски резерват и Али ботуш), което допълнително усложнява работата по обновяването на маркировката, защото намесата върху околната среда трябва да е минимална.

Въпреки малката територия на България от тук минават три от общо 12-те европейски туристически маршрута. Първият такъв е маркиран през 1991 г. и това е популярният Ком-Емине. Година по-късно се маркира т. нар. маршрут „През четирите планини“, към който през 2005 г. се добавя и планина Славянка – това е въпросният Е4. През 1993 г. е маркиран и Е8 – от Рила до Родопи. Трите маршрута обхващат около 90 туристически хижи и са с обща дължина 1 700 км, заедно с подходите към тях.
Коментари: 0