Президентът на Ангола се оттегля след близо 40 г. на поста

Жозе Едуардо дош Сантош остава начело на партията си

Президентът на Ангола се оттегля след близо 40 г. на поста

Президентът на Ангола Жозе Едуардо дош Сантош ще се оттегли от поста след предстоящите през август избори. Той потвърди, че няма да се кандидатира и така ще сложи край на 38-годишното си управление, съобщава "Франс прес".

Сантош обаче ще запази контрола си във влиятелната управляваща партия.

Още преди година той направи заявка за оттегляне от президентския пост, но политическите му противници припомниха, че и преди е заявявал подобна позиция, а не се е оттеглил.

Военният министър Жоао Лоренчо ще бъде кандидат за президент на управляващата партия Народно движение за освобождение на Ангола, изтъкна Сантош преди среща на партията, където кандидатурите ще бъдат потвърдени при гласуване.

Сантош ще остане председател на партията и ще подготвя листите за изборите, както и ще може да назначава хора на високи постове в армията и полицията.

Припомняме, най-голямата дъщеря на президента Изабел дош Сантош е най-богатият човек в Ангола и първата жена милиардер в Африка, със състояние от 3,4 млрд. долара. Тя притежава участие в множество компании, като португалската банка BPI, телекомуникационната компания Unitel, португалската кабелна комания ZON Multimedia. Много източници свързват нейните бизнес успехи с управленската позиция на баща й.

Коментари: 0