Президентът наложи вето на Изборния кодекс на ГЕРБ

Държавният глава смята, че управляващите искат да постигнат служебна победа и така да избегнат отговорността за скандалите от последните години

Президентът наложи вето на Изборния кодекс на ГЕРБ

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Според държавния глава управляващите правят измененията, „за да си гарантират служебната победа на предстоящите избори“. Според него добавянето на възможността да се гласува и с хартиени бюлетини, които да се броят отново на ръка, създава предпоставки за манипулиране на вота и се създава съмнение за честността на предстоящите избори.

„Не мога да подмина и факта, че промените на толкова важни правила месеци преди изборите, без дебат по същество и оценка на въздействието, са пример за непредсказуемостта на държавното управление“, смята Радев.

Според държавния глава протестите, които продължават над 80 дни, показват ясно рухналото доверие към кабинета. „Изборите са фундаментът на всяка демокрация, от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на гражданите удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а иска да избегне правна отговорност за скандалите, отбелязани през последните години“, заяви Румен Радев.

Той е на мнение, че посегателството върху Изборния кодекс е подчинено на същата цел – да се спасят членовете на кабинета от наказателна отговорност за действията си през годините. „Миналата година законодателят въведе изискване за изцяло машинно гласуване на президентските и парламентарните избори. С последните промени се позволява въвеждането и на хартия, и на машини и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване. Това решение трудно може да се обясни с друго, освен с желанието да се отворят възможностите за хаос и изборни манипулации“, смята президентът.

Коментари: 0