САЩ вдигат градуса на Студената технологична война с Китай

Нова порция забрани удря силно върху амбициите на Пекин

САЩ вдигат градуса на Студената технологична война с Китай

Снимка: Unsplash

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Съединените щати задълбочават технологичната война с Китай с нова порция забрани, този път срещу най-големия производител на чипове в азиатската страна. Този ход заплашва да удари дълбоко плановете на Пекин за стимулиране на вътрешната полупроводникова индустрия – необходимост, продиктувана тъкмо от ускоряването на враждата с Вашингтон.

След офанзивата си срещу играчи като Huawei, TikTok и WeChat, в петък американските власти наложиха ограничения и на най-големия производител на чипове в азиатската страна – SMIC. В бъдеще доставчиците на определен тип оборудване за производителя ще трябва да кандидатстват за индивидуални лицензии за износ, се посочва в писмо на Министерство на търговията.

Без изненада, решението на Вашингтон и този път е продиктувано от рискове за сигурността, като по думите на американската администрация те са „неприемливи“ и в случая може да се използват за военни цели.

В резултат на рестрикциите акциите на SMIC поевтиняха.

Производителят на чипове заяви, че не е получавала официално уведомление за наложените ограничения. Също така заяви, че няма връзки с китайските военни.

Бариера пред Китай

На SMIC се гледа като на критична част от амбициите на Китай да се еманципира от зависимостта си от САЩ по отношение на чиповете. Санкциите обаче може да възпрат развитието на компанията за години напред, предупреждават експерти.

Те удрят пряко по способността на Китай да бъде автономен в технологиите“, каза Дейвид Рош, президент на Independent Strategy, пред CNBC.

Полупроводниците са критични компоненти за потребителската електроника, която използват хората. Значението им расте на фона на тенденцията към „поумняването“ на все повече интернет базирани устройства. В добавка на това се откриват и нови перспективни хоризонти, като автономните превозни средства, които също се свързват онлайн и ще имат нужда от подобаваща изчислителна мощ.

Полупроводниците обаче се характеризират с изключително сложна верига на доставки. Не става въпрос само за компании, които произвеждат чипове – има и дизайнери на такива, както и фирми, които правят инструментите за самото им създаване.

Сред лидерите са американски, европейски и други азиатски фирми. Например TSMC и Samsung Electronics, преки съперници на SMIC, са много напреднали в производствените си процеси. Що се отнася до ключовите инструменти за производствения процес, нидерландската ASML е критичен играч. Компанията произвежда машина, която използва така наречения екстремен ултравиолет (EUV) и е нужна за произвеждането на най-модерните чипове като тези, които правят TSMC и Samsung.

По-рано през годината обаче САЩ успяха да притиснат Нидерландия да спре да продава машината на ASML на SMIC. Проблемът е, че в Китай няма много компании, които да са в състояние да предложат алтернатива.

Що се отнася до новите ограничения на Вашингтон по адрес на SMIC, прогнозата на Morningstar Equity Research е, че „китайските леярни неизбежно ще пострадат през идните три години“.

Санкциите на САЩ биха навредили не само на чип индустрията в Китай, но може да засегнат и други местни компании, най-вече Huawei.

По-рано тази година САЩ измени друго правило, ограничавайки чуждестранните производители, използващи американско оборудване за производство на чипове, да продават полупроводници на Huawei. За да го правят, те трябва да кандидатстват за специален лиценз. Рестрикцията влезе в сила на 15 септември и лиши Huawei от компонентите на TSMC например, които компанията използва в своите смартфони и други крайни устройства.

Huawei има много малко възможности да компенсира недостига и SMIC би бил естествена алтернатива. Проблемът е, че тя не може да произвежда усъвършенстваните чипове, необходими за телефоните на бранда, които в момента се правят само от TSMC и Samsung.

Китайският „дълъг технологичен поход“

Държавното китайско издание Global Times заяви, че Китай е „изправен пред продължителна битка срещу високотехнологичното потискане, водено от САЩ“ и че страната трябва да предприеме „дълъг технологичен поход“.

Китай трябва да разбие опитите на САЩ да удуши технологичното му развитие“, се казва в редакционния материал.

Според Рош от Independent Strategy е вероятно да има отмъщение от страна на Китай. „Мисля, че всяка американска компания, оперираща в тази област в Китай, е потенциална цел, но също така мисля, че китайците не искат да навредят на собствената си икономика“, коментира той. Според него ударът ще дойде, но вероятно няма да бъде катастрофален.

Напрежението в студената война непрекъснато се увеличава, това е поредното движение нагоре и ще има и други.“

Коментари: 0