JPMorgan: Активите убежища вече не дават сигурност

Лесният достъп до ликвидност карат инвеститорите да държат кеш и да избягват традиционни буфери

JPMorgan: Активите убежища вече не дават сигурност

Снимка: pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Преди използвахме активите убежища като традиционни инструменти за хеджиране на риска. Сега има много предизвикателства, които не позволяват подобно управление на инвестиционната кошница. Това заяви Джон Норманд, ръководител фундаментални стратегии за различни класове активи в JPMorgan, предаде Bloomberg.

Политиката за лесен достъп до ликвидност принуждава инвеститорите да държат кеш и да избягват традиционни буфери. Според анализатора на американската банка това създава среда с нулева доходност, където цикличните активи могат да бъдат твърде трудни за хеджиране. Критичният поглед върху случващото се може да не повлияе пряко на посоката на рисковите пазари, но може да обезкуражи инвеститорите да диверсифицират в други класове активи.

Активите убежища преминават през най-слабото си представяне и това ги прави най-лошата защита срещу разпродажби на акции“, коментира Джон Норманд, добавяйки, че не може да се каже още колко време инвестирани в акции, ще поддържат фондовите пазари на високи нива.

Индексът S&P 500 се понижи с около 8% спрямо нивото си от 2 септември вследствие на опасенията относно оценките, нарастващите случаи на заразени с COVID-19 и несигурността, произтичаща от изборите в САЩ. Дори когато акциите поевтиняха на някои големи борси, инструменти като държавните облигации, йената спрямо долара, швейцарския франк спрямо еврото и златото, не постигнаха значителни растежи и дори някои от тях отчетоха спадове.

Портфолио от хеджиращи инструменти като йената спрямо всички валути, доларът спрямо валутите на развиващите се пазари и златото спрямо валутите, все още си струва да бъде държано, поясняват от JPMorgan. Причината е, че тези инструменти успяха да реализират ръстове от 60% до 80% от основните спадове на фондовия пазар.

Изводите от страна на JPMorgan стават ясни на фона на продължаващия дебат за бъдещето на основния тип портфейл, разпределен между 60% в акции и 40% в облигации с цел балансиране на риска и доходността.

Акциите на компании, които плащат дивиденти, не трябва да бъдат пренебрегвани. С глобална обща доходност на облигациите под 1% акциите с устойчиви и нарастващи дивиденти изглеждат сравнително привлекателни“, коментира главният инвестиционен директор на Citi Дейвид Байлин.

Според JPMorgan корекцията при акциите е до голяма степен приключила. Вероятно ще са необходими още два месеца, за да се разрешат несигурностите около посоката на американската политика, но този график не предвещава, че октомври и ноември ще донесат значителни по-нататъшни спадове на пазара. 

Коментари: 0