София се срина в класацията на световните финансови центрове

Българската столица е сред най-слабо представилите се в региона на Източна Европа и Централна Азия

София се срина в класацията на световните финансови центрове

Снимка: pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

София падна с 33 места в индекса на световните финансови центрове (Global Financial Centres Index). В региона на Източна Европа и Централна Азия българската столица се нарежда сред трите най-слабо представилите се центъра, според международното изследване на финансовата консултантска компания Z/Yen Group, което се публикува два пъти в годината - през март и през септември.

В тазгодишната есенна класация GFCI 28 българската столица заема 95-то място, като въпреки загубените 113 точки спрямо резултата от март тази година GFCI 27, остава сред най-проспериращите 100 финансови центъра. В региона на Източна Европа и Централна Азия постигнатият положителен напредък е рядкост, а по загубен рейтинг българската столица я водят само Баку със 121 т. и Алмати със 124 т., което заплашително приближава казахстанския център до края на класацията, позиционирайки го на 99-то място, а столицата на Азербайджан се нарежда на 98-ма позиция.

След Алмати в дъното на регионалната класация са Сан Петербург и Будапеща, заемайки 104-то,101-во място в общата класация. За периода март-септември те са загубили 90 т. и 97 т. Най-добре в изпреварването на конкурентните центрове се е представил Истанбул, прескачайки 15 места в класацията. След него са Москва (9 позиции) и Атина (4 позиции) спрямо резултатите им от началото на годината.

Челните позиции в класацията за региона принадлежат на Варшава, Москва и Истанбул, които се нареждат съответно на 57-мо, 62-ро и 64-то място в общата ранглиста. Само Истанбул, Москва и Атина са се изкачили напред в общата класация, въпреки негативните отражение на пандемията от Covid-19. Най-добре се е представил турският град, изпреварвайки 15 от останалите участници. След него са Москва с 9 позиции по-нагоре и Атина - с 4 позиции, спрямо резултатите от началото на годината.

Източноевропейски и централноазиатски центрове в индекса GFCI 28

Победителите са едни и същи

На челната стълбица Ню Йорк и Лондон запазват досегашните си места, като английската столица е увеличила рейтинга си с 24 точки, докато лидера в класацията - с една. Разликата между втория и третия участник са 18 т., като след тях резултатите са много близки. Раздвижването в класация спрямо последното проучване започва от третата позиция. Според данните от миналото засичане Токио и Шанхай са разменили позициите си и сега японската столица заема 4-тото място. След нея се нареждат Хонконг (6 т. ръст), Сингапур (4 т.), Пекин (7 т.), Сан Франциско (6 т.) и други.

Проучването включва 121 финансови центъра по света, като 111 от тях вече са част от индекса GFCI. За този подбор са били използвани 138 параметрa като бизнес климат, човешки капитал, инфраструктура, развитие на финансовия сектор и репутация. Тези количествени мерки се предоставят от трети страни, сред които са Световната банка, Икономическото разузнавателно звено, ОИСР и ООН.

Финaнcoвитe цeнтpoвe в ĸлacaциятa нa Z/Yеn, ce пoдpeждaт и на бaзa мнeниятa нa 8 549 пpoфecиoнaлиcти в oблacттa нa финaнcитe.

Коментари: 0