Коронастраховете бутат петрола надолу

Инвеститорите се опасяват от нарастващите случаи на новозаразени и евентуалния спад в търсенето

Коронастраховете бутат петрола надолу

Снимка: БТА

Цените на петрола падат днес заради опасения за търсенето, дължащи се на пандемията от коронавируса. Притесненията на инвеститорите успяха да елиминират появилите се надежди за нов стимулиращ пакет в САЩ.

Повече от 1 милион души са починали от COVID-19 към вторник, като в няколко страни нарастват смъртните случаи и инфекциите.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поевтиняха с 0.7% в ранната търговска сесия, достигайки до 40.3 долара за барел. Сорт Брент също падна с 0.7% до 42.6 долара за барел.

Вчера пазарите реагираха положително на представения от Демократическата партия нов законопроект за мерки на стойност 2.2 трлн. долара, който председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обяви като компромисна мярка.

Брент и WTI през август достигнаха най-високите си нива от началото на март заради оптимизма по отношение на нарастващото търсене на горива и строгото спазване на обещаните съкращения на доставките от големите производители на петрол. Оттогава обаче те са намалели с около 3 долара.

Инвеститорите ще търсят признаци за нарастване на търсенето в САЩ по данните на Американския петролен институт във вторник и Администрацията за енергийна информация в сряда.

Петима анализатори, анкетирани от Reuters, прогнозират, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 1.4 милиона барела през седмицата до 25 септември. Те очакват запасите от бензин да са спаднали с 1.6 милиона барела, а запасите от дестилати, които включват дизел и реактивно гориво, да са паднали с 800 000 барела.

Търговците също така наблюдават сблъсъците между Армения и Азербайджан заради региона Нагорни Карабах. Ако конфликтът ескалира, това може да повлияе на износа на нефт и газ от Азербайджан, твърдят анализатори.

Междувременно данните от японското министерство на финансите показват, че вносът на суров нефт в страната през август е спаднал с повече от 25% спрямо година по-рано.

Коментари: 0