Заведенията предупреждават за 800 хил. без работа при нов локдаун

Председателят на БАС Ричард Алибегов обяви предложението на главния държавен инспектор за противоконституционно

Заведенията предупреждават за 800 хил. без работа при нов локдаун

Снимка: БТА

4301 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Хотелите да обслужват само с румсървиз, а заведенията на закрито да работят на 50% само срещу предоставяне на ваксинационен паспорт, е противоконституционно. Ако това се изпълни, около 700-800 хил. остават без работа и на улицата. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов на срещата между БСП и туристическия бранш във връзка с актуализацията на държавния бюджет. Изказването му е по повод предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за нови ограничителни мерки във връзка с нарастването на заразените с COVID-19.

Според Алибегов никой няма право да проверява личните данни на хората.

Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим Вашия сертификат, нямаме право да го искаме, дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани, или не", казва Алибегов.

"Ще протестираме, ако се наложи. Този път целият туризъм е обединен – и хотелиери, и ресторантьори. Така че ние сме заявили стачна готовност, до два дни ще дадем една обща пресконференция в БТА, но в никакъв случай няма да позволим това да се случи отново", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията.

Алибегов коментира, че самият доц. Кунчев се е съгласил по врене ба среща с бизнеса и Министерството на здравеопазването, че мярката да се работи само с ваксинирани в заведенията на закрито е неприложима в България в момента при 18% ваксинация, от която повече от 50% на хора на 70+ години. Според председателя на БСЗ сегашното предложение "пореден ПР ход".

В момента сме единствената страна в Европа, която не подпомага туристическия бизнес с нищо", коментира Ричард Алибегов.

От бранша изразиха притеснение, че дори при евентуална актуализация на бюджета, няма разписани мерки за хотелиерство и ресторантьорство. А в бюджета като цяло няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени, или ограничени бизнеси, има само за мярката "60 на 40", която е за заетите и само когато бизнесът работи.

Подкрепи Economic.bg