5 причини за бума на роботиката

Световните продажби са достигнали 10,7 млрд. долара за 2014

5 причини за бума на роботиката
Пазарът на роботи процъфтява и няма изгледи процесът да бъде прекъснат. Мерил Линч обяви данни, че световните продажби на роботи са достигнали рекордните 10,7 млрд. долара за 2014 г., пише Fortune. 

Ръстът идва заедно с развитие на анализа на данни, микрочиповете и сензорите. Благодарение на подобрените технологии роботите вече могат за вършат по-сложни действия, по-гъвкави и бързи са.

В доклада се посочват 5 причини за бума на пазара на роботи. Ето кои са те:

1. Роботите стават по-евтини и по-силни

Ако винаги сте искали да си купите робот, но цените са ви отказвали, сега е времето. Изследванията показват, че цените им спадат. 

2. Китай е страната, която купува най-много роботи

Тя е купила 57 хил. робота за 2014, което е 1/4 от всички продадени по света. Тя оглавява класацията за втора поредна година. Причините се коренят във възрастното население и по-малкото участие на работна сила в производството. Така роботите компенсират тези тенденции.

3. Автомобилната индустрия купува множество роботи

Производството на автомобили е трудно. От доклада става ясно, че един на всеки два робота е бил продаден с предназначение за автомобилната индустрия. 

4. Дали роботите ще ви отнемат работата? Може би.

Експертите посочват, че роботите ще заменят хората в много сфери, особено в автомобилостроенето. Но за сметка на това ще се освободят нови възможности за работа, тъй като вече не се налага хората да вършат еднообразни и повтарящи се действия. 

5. Милениалите (родените между 1980 и 2000 г.) са по-склонни да се доверят на роботи за управлението на своите финанси

Финансовата индустрия се облагодетелства значително от напредъка на роботиката и изкуствения интелект. Създават се т. нар. робо-анализатори, които правят изчисления и дават съвети на клиентите на банките. 
Коментари: 0