Приходите от хазартни такси са с 25% надолу през 2020 г.

„Виновниците“ са пандемията и монополизирането на лотарийните игри

Приходите от хазартни такси са с 25% надолу през 2020 г.

Снимка: Красимир Свраков

Приходите за държавата от хазартни такси през 2020 г. са спаднали с една четвърт спрямо година по-рано. Така за изминалите 12 месеца в хазната са постъпили близо 130 млн. лв. по въпросното перо. Данъчните постъпления на хазартните фирми пък са спаднали с 8% до 128 млн. лв. Това показват данни, изнесени от финансовия министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев.

За спада министърът вини както пандемията, тъй като залите бяха затваряни на два пъти заради ограничителните мерки, така и промените в Закона за хазарта. С тях на практика депутатите направиха държавният Спортен тотализатор монополист на лотарийните игри, а частните лотарии бяха закрити благодарение на законодателната инициатива на Валери Симеонов.

Предложението му бе внесено в навечерието на разкритието, че две от хазартните фирми на Васил Божков - „Национална лотария“ и „Ню геймс“ са ощетили държавния бюджет с милиони левове заради занижени такси. Депутатът от БСП Румен Гечев посочи, че продължава да стои без отговор въпросът как това се е случило.

Впоследствие контролът върху хазарта се прехвърли на Националната агенция по приходите, а Държавната комисия по хазарта бе закрита. Министърът посочи, че е създадена нова организация, „за да не се допускат такива грешки“.

Коментари: 0