Природният газ в Европа поскъпна с над 20% за седмица

Достигнатото ниво на котировките е максималното от края на декември 2019 г.

Природният газ в Европа поскъпна с над 20% за седмица

Снимка: Pixabay

Спот цените на газа в Европа за първата есенна седмица добавиха 21% към стойността си, достигайки 142 долара за 1000 кубически метра, взимайки данните от холандския хъб TTF - основната платформа в Европа.

Достигнатото ниво на котировките е максималното от края на декември 2019 г. - тоест, докато рискът от прекъсване на доставките през Украйна беше премахнат от пазара.

От историческия минимум от 34 долара за хиляда кубически метра, който беше записан на 21 май, цената на природния газ вече се е увеличила 4.2 пъти.

Цените на газа растат по целия свят: на американския Henry Hub те се повишиха през август от 65 на 96 долара за хиляда кубически метра, като се приспособиха към момента до 92 долара.

През цялото лято притокът на втечнен природен газ към терминалите в Европа намалява на годишна база: септември също започва със спад от 4%.

През последната седмица на август европейските цени надхвърлиха границата от 100 долара за хиляда кубически метра - смята се, че зад не се крие нивото на безпроблемна доставка на руски газ за Европа.

Ако обаче оценим рентабилността на руския газов гигант не по разходни условия, а по отчитане, тогава публикуваните финансови отчети на „Газпром“ за второто тримесечие показват, че монополът е претърпял загуби дори при експортна цена от 110 долара за 1000 кубически метра, пише "Интерфакс". 

 

Коментари: 0