Продадоха на търг първото издание на Хари Потър за $140 хил.

Книгата е подписана от писателката точно един месец и един ден след излизането й на пазара

Продадоха на търг първото издание на Хари Потър за $140 хил.
856 ~ 1 мин. четене
Екземпляр от първото издание на бестселъра "Хари Потър" бе продаден на търг за рекордните $140 хил. в британската столица Лондон. Организатори на събитието са аукционна къща „Бонъмс“. Цената на книгата е надвишила три пъти и половина първоначалната оценка от 40-43 хиляди долара, съобщава БТА. 

Екземплярът от изданието е подписан лично от авторката Дж. К. Роулинг точно месец и един ден след публикуването на бестселъра. „За Мира, Настасия и Кая с много любов от Джо“, е изписано на една от страниците, като не се уточнява за кого е посвещението.

"Сама по себе си това е една обикновена книга. Поради тази причина заплатената цена за нея е най-високата в историята на търговете", изтъкнаха специалисти от аукционната къща. 

Романът „Хари Потър и философският камък“ е публикуван на 26 юни 1997 г. Това е първата книга от поредицата за чудатия магьосник. Забележителна е културната тенденция, приписвана на Хари Потър специално в англоезичния свят, където се наблюдава увеличаване на грамотността сред децата. 
Подкрепи Economic.bg