Продадоха сватбения медал на Борис III за €6500

Наддаването започна от 1000 евро

Продадоха сватбения медал на Борис III за €6500
Автор: Божидара Иванова

Уникален златен медал, отсечен по случай сватбата на българския цар Борис III и италианската принцеса Йоана Савойска, е продаден на търг за 6500 евро. Началната цена, от която започна наддаването бе 1000 евро.

Медалът е изключително рядък и е съхранен в отлично състояние. Бил е отсечен само за най-близките роднини и приятели на царската двойка. На лицевата част са изобразени портретите на царската двойка, а на обратната – щит с българския лъв и италианския кръст, увенчани с корона. Изписана е и датата на сватбата в катедра;ата в Асизи - 25 октомври 1930 г. Продаденият е бил притежание на италианския външен министър граф Чано.

Медалът е с тегло 19,30 грама, диаметър – 29,93 мм, дебелина – 2,6 мм. Той е поставен в изискана осмоъгълна кожена кафява кутия с позлата, пише БГНЕС. В центъра е изобразена българската царска корона, а отстрани има осем италиански възела – символ на любовта.

Борис III и принцеса Йоана се срещат за пръв път рез 1927 г., когато царят е поканен на обяд в кралското имение Сан Росоре близо до Пиза от крал Виктор Емануил III и кралица Елена. След двегодишни преговори и спорове за женитбата, пречките пред бъдещия брак са отстранени и те се венчават в прочутата катедрала на Свети Франциск в Асизи. Втората церемония е извършена в столичния храм „Свети Александър Невски“.

Бракът на Борис и Йоана продължава до неочакваната смърт на Борис през 1943 г. От него се раждат две деца – Мария Луиза и Симеон.

Коментари: 0