Прогнози за 2015: Златото се завръща, еврото остава колебливо

Българска фондова борса има шанс за ръст, зависи от решението за пенсионните промени

ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank:

Прогнози за 2015: Златото се завръща, еврото остава колебливо

2015 г. се очертава като година на завръщане на златото, но с постепенен ръст – това се откроява в прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank, които вече за шеста година публикуват съвместно относно развитието на финансовите пазари. След безпрецедентните промени на петролния пазар през 2014 г., експертите очакват ниски цени за суровината през 2015 г. и евентуално стабилизиране в края на годината. Всички очакват доларът да поскъпва, но това ще бъде един по-спокоен процес от миналата година с рискове при лоши новини за САЩ. Българска фондова борса има потенциал за 25-30% ръст, ако отпаднат предлаганите промени в пенсионната система, които предполагат изтегляне на средства от основните институционални инвеститори на капиталовия пазар. Акциите отново ще бъдат търсена инвестиция, като атрактивните ще бъдат спечелилите от ниската цена на петрола и според Saxo Bank испанските книжа, които ще бъдат големият печеливш от обявените стимули на Европейската централна банка.

Потреблението и инвестициите все още са в стагнация

Българската икономика получи два сериозни удара през миналата година, които ще продължат да отекват още дълго време. Кризата с Украйна и Русия вече се отрази на износа, а тази година ще я усетим по туризма и търсенето на имоти. Вътрешният проблем с КТБ има не само негативен ефект върху българската икономика, но и ще тежи на държавния бюджет заради емитирания дълг. За да се преодолее наследството от проблеми, са необходими спешни реформи в много области. Но трябва да видим дали те ще бъдат истински реформи. Другият важен фактор – намалението на лихвите следва да освободи финансов ресурс за компаниите и домакинствата. Данните за първото тримесечие на 2015 г. ще покажат дали този процес има позитивен ефект върху икономиката. Засега продължава текущата стагнация поради отказ от страна на домакинствата и компаниите да увеличат потреблението или инвестициите.

Българска фондова борса има шанс за ръст, зависи от решението за пенсионните промени

Българска фондова борса имаше шанс да постави началото на нов период на ръст през 2015 г. след формирането на стабилно правителство и възстановяване на доверието на инвеститорите в икономическия растеж у нас и в Европа. Понижението на лихвените равнища по депозити и последвалото търсене на по-висока доходност от инвеститорите беше процес, който води до предстоящ растеж на борсата. Но дискусията за преструктуриране на пенсионната система, отблъсна инвеститорите от пазара в края на 2014 и ще има сериозен отпечатък върху търговията през цялата 2015 г. Ако не се изтеглят средства от капиталовия пазар в резултат на пенсионни промени, капиталите ще се върнат към борсата и това ще даде тласък на индексите от 25-30%.

Силен долар и колебливо евро през 2015 г.

И двата екипа анализатори смятат, че всички фактори на валутния пазар сочат към поскъпване на долара през 2015 г. Инвеститорите вече са заели големи позиции в доларови активи в очакване на това. Анализаторите от ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank посочват, че точно тези позиции създават риск от спадове при лоши новини за икономиката на САЩ заради резки разпродажби.  Експертите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че ръстът на щатската валута да бъде много по-плавен през 2015 г. и по-късно през годината курсът EUR/USD ще слезе под равнището от 1.10 (1.78 лв. за долар). Анализаторите на Saxo Bank прогнозират 1.1 EUR/USD към края на трето тримесечие с вероятност за търговия и под това ниво.

Златото става интересно тази година

Лошият период за златото е преминал – това смятат и двата екипа анализатори. Но експертите на ЕЛАНА Трейдинг не мислят, че има и причини за силен растеж по подобие на предишни години. И двата екипа виждат тенденция към поскъпване, защото инвестициите в злато от фондове и от страна на централните банки се увеличават постепенно. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг поясняват, че златото трябва да се разглежда като дългосрочна инвестиция през 2015 г. и може да се обмисли добавяне на актива в портфейлите на инвеститорите под формата на финансови инструменти. Това става чрез борсово-търгувани фондове (ETF) или чрез акции на компании от добива на суровината. Те се покачват силно през последните 3 месеца и ще продължат по-доброто си представяне спрямо останалите сектори през годината. Стратезите на Saxo Bank посочват, че най-ниската цена на златото, която може да се достигне през годината е 1,090 долара за тройунция, но те също така очакват през 2015 г. да се достигне най-висок годишен ръст от 2012 г. насам.

Година на ниски цени на петрола

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че при цени от 40-50 долара за барел ще бъдат затворени много сондажи и ще има вълна от фалити, най-вече в САЩ и Канада. Така че това ниво от 40 долара може да се очаква да бъде ценовото дъно за годината. В добива на суровината постепенно ще бъде преодолян, но очакваме това да започне едва през втората половина на годината. Едва тогава може да видим стабилизиране на цената на петрола. Експертите на Saxo Bank смятат, че най-ниските цени за петрола ще доминират първото и второто тримесечие на годината. Балансът на пазара може да се очаква по-късно през годината.

Акциите на спечелилите от ниската цена на петрола и стимулите на ЕЦБ ще са интересни

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че повишаване на лихвите в САЩ би трябвало също да свали цените на американските акции по-късно през годината, като очакват корекция на щатския  фондов пазар през 2015 г. като добър момент за покупка на тези книжа. Според тях са интересни акции от секторите на транспорта, добива и химическата промишленост поради намалените разходи от ниската цена на петрола. Експертите на Saxo Bank също посочват, че атрактивни ще бъдат инвестиции в активи, които могат да се възползват от освобождаването на средства за потребление заради евтиния петрол. Те насочват препоръките си към борсово-търгувани фондове, които отразяват нецикличните потребителски акции, като компании за напитки, цигари, козметика и др. Другата посока, на която обръщат внимание финансовите анализатори са испанските книжа, които ще спечелят от решените стимули на Европейската централна банка, с очакване за тяхното отражение върху южноевропейските капиталови пазари.

Коментари: 0