14% от доматите са български

Вносната стока идва основно от Турция, Гърция, Македония, Испания, Мароко и Албания

14% от доматите са български
Символична част от зеленчуците и плодовете на пазара са български. През миналия декември 11% от доматите бяха наши. През януари ситуацията е леко променена и родната стока е 14%. Това казва пред в."Преса" Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Оранжерийната ни продукция е по-скъпа, отколкото вносната, която идва от по-топли страни. Българските оранжерийни домати поскъпнаха с 11,7% само за седмица и се търгуват по 2,48 лв. на едро.
Вносната стока идва основно от Турция, Гърция, Македония, Испания, Мароко и Албания.

На едро се предлагат по 2,18 лв., което е с 12,4% увеличение за седмица. Стоката с по-високите цени още не е стигнала до пазарите на дребно. Напоследък нараства албанският внос. Търговци разказват, че зарзават от Албания в символични количества се появява от 7-8 години, но е влизал с гръцки фактури. Сега доставките се увеличават.

Албанските производители са били работници в гръцките градини. Заради кризата обаче там свалили надниците наполовина и гастарбайтерите се завърнали по родните места, където разширяват производството на зеленчуци.

През декември 25% от краставиците на нашия пазар са били български, сега са 29%,
защото се увеличава стоката от родните оранжерии. Само за седмица вносните краставиците поскъпнаха с 35,3% и сега се продават по 2,03 лв. за килограм на едро. Българските във фолио на борсата в Слатина се предлагат по 2,05 лв. за килограм.

В Интернет е пълно с предложение за вносни плодове и зеленчуци. Испански домати се предлагат по 75-89 евроцента, македонското зеле - по 24 евроцента, червените чушки от Албания - по 89 евроцента, бялата тиква от Сърбия - по 17 евроцента, а полските ябълки - между 23 и 35 евроцента за килограм.
Коментари: 0