Прогнозите за глобалния въздушен трафик стават все по-мрачни

IATA асоциира своя песимизъм с няколко тенденции

Прогнозите за глобалния въздушен трафик стават все по-мрачни

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) влоши основната прогноза за спада на въздушния трафик на пътници през 2020 г.: през април организацията очакваше „провал“ с 46%, сега - с 55%.

IATA асоциира своя песимизъм с няколко тенденции: бавно ограничаване на разпространението на коронавирус в САЩ и развиващите се страни, намаляване на корпоративните пътувания (поради финансов натиск върху бизнеса) и слабо доверие на потребителите (поради опасения от нарастваща безработица и рискове от заразяване с вируса).

През 2021 г. глобалният пътнически трафик ще нарасне с 62% в сравнение с базата от 2020 г., но ще бъде с 30% по-нисък, отколкото през 2019 г., смята IATA. Пълно възстановяване до миналогодишните нива се очаква едва през 2023 г., година по-късно от предвиденото по-рано.

Възстановяването на пътническия трафик по къси маршрути се очаква да бъде по-бързо, отколкото по маршрутите на дълги разстояния. Този индикатор ще се върне към нивото от преди Covid-19 не по-рано от 2024 г. - също година по-късно от предвиденото по-рано IATA.

"Научният напредък в борбата срещу COVID-19, включително разработването на успешна ваксина, може да ускори възстановяването. Въпреки това сега изглежда има риск от по-високите базови прогнози", заключава IATA.

Коментари: 0