Прогнозните загуби за авиацията стават все по-мрачни

Първата половина на следващата година все още изглежда изключително предизвикателна, казват от IATA

Прогнозните загуби за авиацията стават все по-мрачни

Снимка: БТА

Втората вълна на коронавируса и последвалите нови ограничителни мерки, които редица държави по света наложиха в опит да спрат заразата, не спират да помрачават прогнозите за загуби в авиацията вследствие на кризата.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) очаква загуби в размер на 157 млрд. долара за настоящата и следващата година. „Тази криза е безмилостна и опустошителна“, каза изпълнителният директор на организацията Александър де Джуняк, предава CNN.

Групата очаква нетните загуби да възлязат на 118.5 млрд. долара през тази година, което е доста по-лошо от предходните прогнози от месец юни – за 84.3 млрд. долара. IATA е на мнение, че финансовите щети за авиокомпаниите през 2021 г. ще са в размер на 38.7 млрд. долара, което е увеличение спрямо предходната прогноза за 15.8 млрд. долара.

„Трябва да осигурим безопасно отваряне на границите без карантина, така че хората да летят отново“, каза дьо Джуниак.

Пандемията от коронавирус постави авиацията на колене. Компаниите вече са съкратили десетки хиляди работни места. IATA очаква броят на пътниците да спадне с 60% през тази година до 1.8 милиарда – приблизително същия брой, който индустрията е имала през 2003 г.

Правителствата са предоставили 173 милиарда долара финансова подкрепа на авиокомпаниите, без които фалитите биха били огромни, според де Джуниак. Дори с безпрецедентна подкрепа от правителствата и акционерите някои авиокомпании трябваше да търсят отсрочка от кредиторите или да намерят нови купувачи, за да оцелеят.

Миналата седмица Norwegian Air подаде молба за защита срещу несъстоятелност. По-рано предупреди, че ще има нужда от допълнителни парични средства, за да продължи да работи през първото тримесечие на 2021 г.

Обещанието за безопасни и ефективни ваксини подхранва известен оптимизъм за рестарт на пътуванията през следващата година. „Първата половина на следващата година все още изглежда изключително предизвикателна“, казват от IATA.

Коментари: 0