В САЩ обмислят намаляване на карантинния период

Здравната система се опасяват, че тази промяна би утежнила работата им и ще увеличи случаите на заразени

В САЩ обмислят намаляване на карантинния период

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията обмислят да съкратят продължителността на периода на карантина, който се налага на лица контактни със заразени от COVID, заявяват висши служители от структурите, предава Reutres.

Понастоящем здравните власти са наложили на контактните лица 14-дневна карантина, за да са сигурни, че няма да разпространят заразата. Но според ново проучване на центровете, тази карантина е твърде дълга. Заради това те обмислят да намалят периода, но да наложат задължително тестване.

„Позволете ми да потвърдя, че ние непрекъснато преглеждаме данните и започваме да събираме доказателства, че по-кратка карантина, допълнена от PCR тест, може да успее да съкрати този карантинен период от 14 дни на по-малко, защото данните са добри“, заявява висш американски здравен служител пред медията. 

Новият карантинен период се очаква да бъде между 7 и 10 дни, а в края му лицата ще трябва да си направят тест и ако той бъде отрицателен, ще могат да се върнат към нормалния си живот.

Длъжностното лице добави, че решението за промяна на насоките не е окончателно и експертите все още преглеждат данните, за да се уверят, че такава промяна няма да изложи хората на риск.

Правителството на САЩ е критикувано от експерти и служители в областта на общественото здраве, че твърде бавно доставя тестове за коронавирус на медицинските центрове. Именно заради това от здравната система се опасяват, че тази промяна би утежнила работата им и ще увеличи случаите на заразени.

Новите случаи на коронавирус в САЩ през ноември месец не са падали под 100 000 на ден, а последните дни те наброяват 172 000. Общият брой на заразените от началото на пандемията до вторник е 12.5 милиона души, а смъртните случаи са близо 259 000.  

Коментари: 0