Конституцията на ГЕРБ приключи

Управляващите събраха едва 111 гласа в подкрепа на предложението си, а имаха нужда от 160 депутати

Конституцията на ГЕРБ приключи

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Със 111 гласа „за“, 93 - „против“ и 8 – „въздържали се“ парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за произвеждане на избори за Велико народно събрание. А с това приключва и идеята за нова Конституция, лансирана от премиера Бойко Борисов през лятото и съставена набързо от подалия оставка Данаил Кирилов.

Припомняме, че документът беше разкритикуван от всички експерти, които не са част от ГЕРБ. В последствие предложението на Кирилов беше попреработено, за да бъдат изчистени поне очеизвадните проблеми в предложението. Въпреки това критиките продължиха, а преди дни и Венецианската комисия излезе със силни критики.

Показателно е, че никой от ГЕРБ или техните коалиционни партньори не искаше да признае, освен Данаил Кирилов, че е участвал в изготвянето на предложението за нова Конституция.

Съгласно чл. 160 от сега действащата Конституция на Република България Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители, което означава, че за да се стигне до такъв вот, са необходими 160 народни представители.

Проектът бе обявен от ГЕРБ на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати. Веселин Марешки призна публично, че е подписал документа, без да го е чел. Премиерът Борисов обяви при представянето на идеята си за нова Конституция, че ако депутатите я подкрепят, ще подаде оставка. Математиката обаче още тогава показваше, че това няма как да се случи.

Всъщност единственото предложение на ГЕРБ за промени в Конституцията, което изискваше свикване на ВНС, беше намаляването на народните представители от 240 на 120. Но за каквито и да било промени управляващите имаха нужда от поне 160 депутати, а те сега трудно събират 121, за да провеждат редовните си пленарни заседания.

Коментари: 0