Програмата за рибарство тръгва в началото на 2016 г.

Средствата по нея са 113 млн. евро

Програмата за рибарство тръгва в началото на 2016 г.
България е получила официално одобрение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. в началото на тази седмица. Общият бюджет на програмата е 113.5 млн. евро, което е повече от старата програма. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след края на днешното заседание на Министерски съвет, предаде БГНЕС. 

Бюджетът е разпределен в 6 приоритета. 

Още в първото тримесечие на 2016 г. трябва да бъдат отворени мерките, към които има огромен интерес от страна на бизнеса - за диверсификация на доходи в рибарството, за инвестиции в аквакултурата и за инвестиции в преработката на аквакултура и риболов. 

За първите мерки бюджетът няма да е целият. Планира се той да бъде отворен с 1,5 млн. лв., 20 млн. лв. и 10 млн. лв. Идеята е да се инвестира и да се създадат с помощта на програмата допълнителни дейности, свързани с риболова. Таван на субсидията има, но е различен за различните мерки. 

Танева припомни, че в средата на месец януари така изпратената Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 е била върната изцяло, като екип от МЗХ я е написал наново в комуникация с браншовите организации в сектор "Рибарство". 
Коментари: 0