Производството в Германия и Италия се свива през август

Франция обаче се връща към ръста

Производството в Германия и Италия се свива през август

Снимка: Pixabay

Германският зависим от износа производствен сектор остава свит през август, показва проучване в понеделник, тъй като по-слабото търсене тласна компаниите да намалят производството и работните места.

Индексът за производство (PMI) на IHS Markit, който представлява около една пета от икономиката, нараства леко до 43,5, оставайки под марката 50,0, разделяща растежа от свиването, за осем месеца подред.

Цифрата беше 43,6 и близо до седемгодишното дъно през юли.

Производителите посочват намаленото търсене от автомобилната индустрия, която е изправена пред по-ниски продажби.

Проучването показа също, че настроенията към бъдещата продукция падат до рекордно ниско ниво, което сочи песимизъм сред производителите. В резултат на това те ускоряват съкращаването на работни места, което достигна най-бързия си темп от юли 2012 г.

Не са положителни и новините от Италия. Италианската производствена активност спада за 11-и пореден месец през август, макар и с малко по-бавни темпове, отколкото през юли, показват данните, което предполага, че икономиката ще остане в затруднение в близко бъдеще.

Индексът на IHS Markit Purchasing Managers (PMI) се покаваи до 48.7 през миналия месец от 48.5 през юли, оставайки обаве под 50-те пункта, които разделят растежа от свиването.

IHS Markit заяви, че нейният подиндекс за нови поръчки при производителите е спаднал до 46.0 спрямо предишните 47.8.

Третата по големина икономика на еврозоната е в голяма степен в застой от второто тримесечие на миналата година, запазвайки обичайната си позиция сред най-бавно растящите 19 в блока.

Брутният вътрешен продукт остава без промяна между април и юни на тримесечна база и е намалял с 0.1% на годишна база, показват данните от петък.

Добрите новини идват от Франция. Френската фабрична активност се връща към растеж през август, след като производителите отчитат ръст в производството и търсенето.

IHS Markit заяви, че индексът се е повишил до 51,1 от 49,7 през юли, като преминава границата от 50 точки между разширяване и свиване на дейността. Резултатът също надхвърля 51,0.

Като положителен знак за бъдеща дейност потокът от нови поръчки не само се връща към растеж през август, но се разширява с най-бързи темпове от близо година.

Междувременно ръстът на текущото производство е едва вторият, регистриран през последните шест месеца, заяви икономистът от IHS Markit Елиът Кер.
Коментари: 0