Прокуратурата праща на съд новите пътни такси на АПИ (обновена)

Според ВАП не е изпълнено задължението по закон да се проведе обществено обсъждане преди влизането в сила на тарифите

Прокуратурата праща на съд новите пътни такси на АПИ (обновена)

Снимка: Economic.bg

2996 ~ 2 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Прокуратурата поиска от Върховния административен съд (ВАС) да се отмени новата Тарифа за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), пише lex.bg, позовавайки се на проверка, която е направило изданието. Тя беше приета с постановление на Министерския съвет на 20 декември 2018 г.

От държавното обвинение обаче са установили, че Тарифата е издадена без мотиви, които би трябвало да са налице при внасянето на проекта и да са публикувани на сайта на Министерския съвет, който я одобрява с постановление. Вследствие на това Върховната административна прокуратура (ВАП) иска съдът да отмени тарифата за всички такси, събирани от АПИ.

Агенцията събира най-различни такси - от такива за транзитно преминаване, през разрешение за поставяне на билбордове, както и такива за откриване на крайпътни бензиностанции.

От АПИ отказаха коментар за Economic.bg по темата, заявявайки, че не знаят за подобни действия от страна на прокуратурата. Впоследствие обаче изпратиха становище, че Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), приета през 2008 г., е валидна и всички такси са напълно законни и следва да бъдат заплащани от ползвателите на републиканската пътна мрежа.

„Оспорването на подзаконовия нормативен акт не спира неговото действие. В момента се провежда обществено обсъждане на проекта на Тарифа за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа“, написаха от пътната агенция.

В момента цената на годишната електронна винетка за автомобили е 97 лева, а на месечната – 30 лева. За ТИР-ове и автобуси цената на месечната винетка е от 80 до 174 лв., в зависимост от екологичния компонент.

Тази година най-голямата промяна при пътните такси беше, че електронната винетка замени хартиената.

Самите винетни такси са регламентирани в Закона за пътищата, но цената за различните видове се определя именно в Тарифата за таксите на АПИ, за чиято отмяна настоява прокуратурата.

„Проектът е бил съгласуван с отделните министерства, в съответствие с Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация. С това е спазено изискването на чл. 27 от ЗНА. Съгласуването и даването на становища не може да се приеме за реализиране на законовата възможност всички заинтересовани лица да се запознаят и изразят мнения по предоставения проект. Предложенията и становищата от министерствата не могат да се приемат като мотиви, тъй като не отговарят на изискванията, визирани в чл. 28, ал. 2 от ЗНА“, изтъква в протеста си до съда ВАП.

От там посочват, че на практика не е изпълнено задължението по закон да се проведе обществена консултация с гражданите и юридическите лица.

Тричленен състав на ВАС е допуснал протеста за разглеждане и е насрочил делото за 14 април 2020 г. Всеки, който е заинтересован от изхода му, може да се присъедини към него до началото на устните състезания.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg