Промишленото производство в България расте умерено

Преработващата индустрия продължава да е двигателят на промишлеността в страната

Промишленото производство в България расте умерено

Снимка: Pixabay

1616 ~ 1 мин. четене
Индустриалното производство в България продължава да расте умерено, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за март. Общото нарастване спрямо същия месец на 2018 г. е 2.78%, което е около средното ниво за последните 12 месеца. Най-много произведената продукция се увеличава в преработващата индустрия (5.54%).

При добивната промишленост ръстът се забавя значително спрямо януари (16.5%) и февруари (16%), намалявайки до 2% през март. Огромната разлика се дължи на добива на въглища, който заради сезонните фактори намалява с 2.7%. Предходните два месеца имаше двуцифрени ръстове.

Спад има и при добива на метални руди (2.4%), докато обемите на продадените неметални материали и суровини растат с 26%. През последната година и половина производството на метали в България растеше, движено от сравнително високите цени.

За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост, съобщават от НСИ.
Коментари: 0