Протести помрачиха посещение на Ердоган в Лондон

Говорител на Тереза Мей каза, че тя ще повдигне пред турския президент въпроса за правата на човека

Протести помрачиха посещение на Ердоган в Лондон

Снимка: БТА

1584 ~ 1 мин. четене

Защитници на свободата на медиите и прокюрдски активисти протестираха близо до „Даунинг Стрийт” №10 в Лондон срещу срещата между Тереза Мей и Реджеп Тайип Ердоган, пише Reuters.

Десетки демонстранти излязоха по улиците след призив от организацията „Репортери без граници”. Впоследствие към тях се присъединиха прокюрдски демонстранти, които издигнаха плакати с лицето на Ердоган, задраскано от думата „терорист”.


Снимка: БТА

Организирането на протеста от „Репортери без граници” обясняват с данните, че в Турция след въвеждането на извънредното положение след опита за преврат през юли 2016 г. са арестувани над 100 журналисти, а около 140 медии са затворени.

Въпреки недоволството до „Даунинг Стрийт” Мей се срещна с Ердоган. Нейната цел е да подобри отношенията между Лондон и Анкара преди Brexit като част от по-голямата стратегия за подобряване на дипломацията с държавите извън ЕС преди излизането от Блока.

Правозащитниците веднага обвиниха британския премиер, че си затваря очите за нередностите в Турция. Впоследствие говорител на Мей каза, че тя ще повдигне въпроса за правата на човека по време на срещата с Ердоган.

Коментари: 0