Провал заплашва машинния вот през юли

„Сиела Норма“ отказва да достави необходимата апаратура срещу сумата, определена ЦИК

Провал заплашва машинния вот през юли
2891 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Успехът на машинното гласуване на предсрочния вот този юли е поставен под въпрос, тъй като фирмата доставчик „Сиела Норма“ и Централната избирателна комисия не постигнаха споразумение. На среща помежду им днес компанията е отказала да извърши поръчката заради ниската цена.

През май държавата окончателно обяви, че ще има нужда от допълнителни 1500 машини за вота на 11 юли, както и от 500 в случай резервни. За изпълнител на спешната поръчка, логично, бе избрана фирмата, която достави 9600 устройства за предходните избори. Сега обаче от „Сиела Норма” казват, че не могат да изпълнят поръчката срещу определения бюджет от 6.5 млн. лв. и поискаха 15 млн. лв.

Причината – допълнителни разходи, както и транспорт на машини до секциите в чужбина. От фирмата заявиха, че ако те изпълнят поръчката във въпросния бюджет, загубите ще са много големи. Казаха обаче, че все пак са готови на преговори.

Не е проблемът в срока, защото на въпроса ни, ако се осигурят тези 15 млн., ще се справят ли в тези срокове, отговорът беше - да, т.е. въпросът е в цената. Ще търсим вариант, при който да организираме изборите с тях или ще търсим друг вариант за доставка на допълнителни устройства от друг доставчик”, каза говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от Нова телевизия.

Ако поръчката се направи до края на следващата седмица, машините ще могат да пристигнат до края на юни, изчисляват още от „Сиела Норма“.

Подкрепи Economic.bg