Държавата купува 1500 допълнителни машини за изборите на 11 юли

За доставката им ще бъде обявена процедура без предварително обявление

Държавата купува 1500 допълнителни машини за изборите на 11 юли

Снимка: БТА

608 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Държавата ще закупи още 1500 машини за гласуване на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, реши Централната избирателна комисия на свое заседание днес. За доставката им ще бъде обявена процедура без предварително обявление, за което преди дни предупреди новият председател на ЦИК Камелия Нейкова.

Бюджет 2021

Обществената поръчка ще бъде обявена за 1500 машини, но към договора с изпълнителя ще има опция за доставка на допълнителни 500 устройства в случай, че за следващи избори има такава необходимост. Припомняме, че доставчикът на наличните 9600 машини за гласуване, които струваха на държавата 36 млн. лв. без ДДС - „Сиела Норма“ още в края на април обяви, че за изборите през юли може да достави около 1500 устройства за гласуване.

Допълнителните машини ще бъдат предназначени за големите секции в чужбина, както и за големите секции в България, където ще бъде поставено по повече от едно устройство. Относно транспортирането на машините, които ще са нужни за гласуването зад граница, ЦИК реши то да се извърши чрез дипломатическо карго от външно министерство.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов посочи, че наличните 9600 машини са критично количество и предложи поръчката за новите машини да бъде за 2000 броя. Неговото предложение обаче не събра нужните 2/3 от гласовете на членовете на ЦИК.

Предстои администрацията на ЦИК да изготви документацията, за да стартира процедурата за доставка на новите машини.

Коментари: 0