Бюджетът се върна на минус

Kапиталовите разходи за армията и инфраструктурните проекти ускориха харчовете

Бюджетът се върна на минус

Снимка: Economic.bg/Архив

6796 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

След като през април бюджетът излезе на лек излишък от 172 млн. лв. благодарение на платената такса за Летище София, към май той отново е на дефицит. По предварителни данни на финансовото ведомство отрицателното бюджетно салдо възлиза на 173 млн. лв. при реализиран към същия месец на миналата година излишък от 1.3 млрд. лв. Върху държавната хазна продължават най-много да тежат социалните и здравноосигурителни разходи. За нарасналите харчове допринасят и по-високите капиталови разходи покрай инвестиционните проекти на армията и плащанията за инфраструктурни проекти.

Бюджет 2021

Приходите отбелязват ръст от 2.8 млрд. лв. спрямо същия период на 2020 г. до 20.5 млрд. лв. За това допринасят по-високите данъчни и неданъчни приходи, които се увеличават с 3.1 млрд. лв. Министерството на финансите обяснява явлението с ниската база през април и май 2020 г., когато в сила бяха най-строгите противоепидемични мерки.

Ведомството посочва още, че при постъпленията от акцизи вече е преодоляно забавянето от първите месеци на годината и те вече превишават отчетените в периода януари – май 2020 г.

Разходите към месец май са с 4.3 млрд. лв. над тези за същия период на 2020 г. до общо 20.6 млрд. лв. Ръстът им е свързан

от една страна с по-ниската база през 2020 г., когато има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато към май 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна – на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ“.

Припомняме, че бюджетът започна годината с излишък, който бе стопен с ударно харчене на правителството преди парламентарните избори на 4 април.

Подкрепи Economic.bg