Пуснаха на вода най-големия ядрен ледоразбивач в света

„Арктика“ е кръстен на първия ледоразбивач, достигнал Северния полюс

Пуснаха на вода най-големия ядрен ледоразбивач в света
4538 ~ 1 мин. четене

Първият ядрен ледоразбивач „Арктика“ по проект 22 220, бе спуснат на вода в Балтийския завод в Санкт Петербург. Това съобщиха от руската държавна корпорация „Росатом“, по чиято поръчка е направен корабът. Той ще бъде задвижван на основата на пара, произвеждана от два ядрени реактора от ново поколение РИТМ-200 с мощност 175 МВт, специално разработени за този плавателен съд.


Ледоразбивачът е предназначен за самостоятелно съпровождане на морски съдове и може да води несамостоятелни съдове целогодишно в Западния район на Арктика, предаде Club Z. Конструкцията позволява да се използва и в арктически води, и в устията на полярни реки. Може да се използва за теглене на буксир на съдове и други плаващи съоръжения през ледове и чисти води, да оказва помощ  и да изпълнява спасителни дейности.


Съдът притежава мощност 60 МВт, скорост – 22 възела. Дълъг е 173,3 метра, широчината му е 34 метра, а височината – 15,2 метра. Максималната ледопроходимост на ледоразбивача е 2,8 метра и може да побере численост от 75 души.

С въвеждането в експлоатация на универсални ядрени ледоразбивачи по проекта 22 220, основната задача на федералното държавно предприятие „РосАтомфлот“ ще стане осигуряването на целогодишна навигация по Северния път за доставка на въглеводородна продукция на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион.

 Основният район на работа на ядрения ледоразбивач „Арктика“ ще бъде западните части на Арктика, в Баренцово, Печорско и Карско море, уточняват от руския ядрен гигант.  Ядреният ледоразбивач е кръстен в чест на легендарния ледоразбивач „Арктика“, който е първият в историята, достигнал Северния полюс. 

Подкрепи Economic.bg