Радев: Няма основание да се бавят промените в изборните правила

Президентът каза, че ще обяви състав на евентуално служебно правителство само ако БСП не успеят да съставят редовно

Радев: Няма основание да се бавят промените в изборните правила

Снимка: Красимир Свраков

1132 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Няма причина да се бавят промените в изборните правила. Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето – нечувано и невиждано. Така президентът Румен Радев коментира обнародването на промените в Изборния кодекс при посещението си в Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества.

„Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Няма основание да се бавят промените. При положение, че стигнем до служебно правителство, няма да мислим едва тогава какво да правим“, заяви президентът, като посочи, че правителството на Борисов твърде дълго е бавело машинното гласуване и е пречило на българите в чужбина да упражняват правото си на вот.

Румен Радев коментира и промените по отношение на Централната избирателна комисия, като заяви, че инсинуациите, че президентът избира членовете на ЦИК и придобива някакви права, са евтина пропаганда.

„Президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, като те са посочени от Народното събрание. Парламентарните групи номинират председателите, заместниците и секретарите на ЦИК. Разликата е в обществените консултации, които по новия закон ще се провеждат в президентската институция, а не в Народното събрание. Така беше по закон и до 2014 г., така че няма никаква драма, а просто евтини спекулации“, посочи той.

По отношение на предполагаем състав на служебно правителство Радев заяви, че преди решението на БСП, която получи третия мандат за съставяне на редовно правителство, не може да се правят коментари. Президентът ще изпълни конституционните си задължения само и единствено, ако се стигне до такава ситуация.

„Те (БСП) трябва да решат как точно ще процедират, но аз се надявам, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват избирателите в ляво и всички демократи.“

Коментари: 0