Президентът ще връчи третия мандат на БСП

По Конституция партията ще има седем дни, за да предложи кабинет

Президентът ще връчи третия мандат на БСП

Снимка: Красимир Свраков

4484 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Президентът Румен Радев е решил да връчи третия, последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 45-ия парламент, на "БСП за България". От президентството съобщиха, че това ще се случи на 5 май - първият работен ден след великденските празници. Социалистите са третата по численост формация в Народното събрание, а освен това "Демократична България" заяви публично, че не желае този мандат, тъй като разполага с твърде малко депутати, за да успее да формира кабинет.

Опит за правителство

По Конституция партията ще има седем дни след връчването, за да предложи кабинет. За разлика от предишните два мандата, сега президентът ще го връчи не на посочен за премиер кандидат, а на самата партия, вероятно ще го вземе лидерът на формацията Корнелия Нинова.

По-рано днес Георги Свиленски от БСП обяви, че ако получат мандат, ще решават на Националния съвет как да действат.

Засега "Има такъв народ" и "Демократична България" са заявили категорично, че не желаят да се коалират с БСП и да ги подкрепят за кабинет. Принципно социалистите са заявили, че с ГЕРБ няма да се коалират, но с днешното гласуване за промените в Изборния кодекс и с вчерашното съвместно действие срещу заседанието на парламента остави впечатление, че БСП и ГЕРБ работят заедно.

Относно ДПС, засега социалистите не са отхвърляли възможност за обща работа в рамките на този парламент.

Коментари: 0