\"Реформите означават стабилност\"

Росен Плевнелиев, президент на Република България

Цитат на деня:

\
Вярвам, че през 2015 г. ще има не една, а повече реформи. Реформите означават стабилност. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформите. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.  Държавният глава определи като най-важна за страната ни реформата в системата на правораздаването. „Благодарен съм, че и съдии, и прокурори осъзнават, че е необходима промяна. Добре е, че главният прокурор, Висшият съдебен съвет, министърът на правосъдието и много политически лидери провеждат дебати по този толкова важен въпрос“, заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава призова Министерския съвет да подкрепи подготвената от служебното правителство Стратегия за реформа в сектор „Правосъдие“ „Ще се радвам, ако тази стратегия за реформа бъде приета и в Народното събрание през следващите седмици. Така Народното събрание ще даде ясна заявка, че е разбрало, че България има нужда от неотложни и смислени реформи“, подчерта още президентът.

Ако остане нереформиран енергийният сектор може да „взриви националната икономика“, посочи още държавният глава и призова за действия и в сферата на образованието, въвеждането на електронно правителство и административната реформа.

По отношение на замразяването на пенсионната реформа президентът заяви, че това не е добра новина и се надява до март 2015 г. да се предприемат решителни действия за постигането на широко политическо и обществено съгласие за истинска реформа в този сектор. Росен Плевнелиев отново призова за постигането на консенсус между политическите лидери и национално представителните работодателски и синдикални организации.
Коментари: 0