Renault обещава електромобил за $10 000 до 5 години

Според директора на френската компания електрическите коли са част от решението за проблемите с климата

Renault обещава електромобил за $10 000 до 5 години

Снимка: Pexels

До пет години ще има електрически автомобил в Европа, който ще струва до 10 000 евро. Това заяви главният изпълнителен директор на Renault Тиери Болоре в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

„Работим по това. И ще отнеме много по-малко от пет години, за да може един такъв автомобил да се появи на пазара в Европа“, каза Болоре. „Цените на електрическите автомобили трябва да паднат драстично, това е необходимост“, смята той.

Според директорът на Renault електромобилността и хибридните коли са част от решението на проблема с климата. „Автомобилната индустрия полага големи усилия да стане по-екологична“, твърди Болоре. Той счита, че дизеловата технология е изчезващ вид. „Мисля, че дебатът беше фатален за дизела. Битката в публичния дебат уби технологията“, смята той.

Друг „убиец“ на дизела, макар и все по-чист с новите технологии, са новите законодателни промени, които го правят по-скъп като гориво. „Дизеловите технологии днес, по отношение на разходите, конкурират хибридните и електрическите двигатели, особено за малките автомобили. Какво място ще заеме дизелът в крайна сметка? Може би ще видим повече дизелови коли в провинцията, където хората трябва да изминават големи разстояния", разсъждава още Болоре.

Той обаче признава, че автомобилната индустрия ще се сблъска с големи проблеми. „Секторът е в криза, а най-големият риск е твърдият Brexit“, казва още той.

Но вижда и други проблеми. „Трудността е, че всички проблеми идват едновременно. В допълнение към търговския конфликт, кризата в Аржентина, санкциите срещу Иран и Русия. И да не забравяме и факта, че дизеловата криза ускори развитието на регулацията за автомобилните производители", пояснява той.
Коментари: 0